Categorii Categorii

Asociația Justiției Constituționale a Statelor din Regiunea Mării Negre și Baltice (BBCJ)

Relaţii Externe
Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia)
Conferinţa Curţilor Constituţionale Europene (CCCE)
Asociaţia Curţilor Constituţionale Francofone (ACCPUF)
Asociaţia Internaţională de Drept Constituţional (IACL)
Conferinţa Mondială a Justiţiei Constituţionale (WCCJ)
Asociația Justiției Constituționale a Statelor din Regiunea Mării Negre și Baltice (BBCJ)
Rețeaua Curților Superioare din cadrul Curții Europene a Drepturilor Omului (SCN)
SUPORT PENTRU CURTEA CONSTITUŢIONALĂ A REPUBLICII MOLDOVA

La inițiativa Curților Constituționale a Moldovei și a Lituaniei, a fost creată Asociația Justiției Constituționale a Statelor din Regiunea Mării Negre și Baltice (The Association of Constitutional Justice of the Countries of the Baltic and Black Sea Regions (BBCJ). Aceasta deschide calea unui nou nivel de dezvoltare a cooperării dintre curțile constituționale.

Declarația de fondare a Asociației a fost semnată în data de 26 octombrie 2015 la Vilnius de către președinții Curților Constituționale din Moldova,  Lituania, Georgia și Ucraina.

La ceremonia de semnare a Declaraţiei, Alexandru Tănase, Președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova, a subliniat că statele membre ale Asociației sunt unite prin obligația de a respecta și proteja aceleași valori democratice europene, prin istoria lor comună și prin dificultăți curente comparabile, aceasta determinând apariția noii cooperări regionale. "Statele noastre au multe în comun. Provocările istorice similare, cu care ne-am confruntat în trecut, au revelat adevărata valoare a libertății și democrației. Astăzi, trebuie să rămânem uniți în fața noilor amenințări în adresa securităţii și valorilor constituționale. Împărtășim aceleași valori, avem aceleași aspirații și sunt sigur că vom avea și același viitor - viitorul european", a menţionat Alexandru Tănase.

Președintele Curții Constituționale a Lituaniei, Dainius Žalimas, a menționat că Asociația a fost creată pentru ca să ridice la un alt nivel cooperarea de durată existentă între aceste curți constituționale, pentru a o instituționaliza, precum și în scopul promovării și fortificării motivației statelor partenere de a participa la activități comune. Dainius Žalimas și-a exprimat speranța că noua cooperare regională a curților constituționale va genera noi oportunități pentru comunitățile juridice din Lituania și alte state baltice, pentru a contribui și mai activ la consolidarea democrației, preeminenței dreptului și respectării drepturilor omului în statele Parteneriatului Estic. La fel, se mizează pe faptul că aceasta va duce la lansarea noilor inițiative care să asigure un sprijin consistent pentru statele Parteneriatului Estic care au optat pentru integrarea europeană.

Președintele Curții Constituționale a Georgiei, George Papuashvili, și-a exprimat încrederea că Asociația va genera un dialog și mai intens, cu și mai multă substanță, între curțile constituționale. Potrivit lui, „prin această Asociație vom coopera la un nivel superior între curțile noastre."

Președintele Curții Constituționale a Ucrainei, Yurii Baulin, a menționat că este important și util ca țările care au optat pentru integrarea europeană să învețe de la acele țări care au implementat reușit reformele complexe în domeniul justiției.

Președinția Asociația este deținută pe o perioadă de un an, prin rotație, de către curtea constituțională - membră, în ordinea alfabetică. Prima Președinție a BBCJ în anul 2016 a fost deținută de către Curtea Constituţională a Republicii Moldova, în calitate de țară inițiatoare a Asociației. În anul 2017 Președinția a fost deținută de Curtea Constituțională a Ucrainei, în anul 2018 - de Curtea Constituțională a Georgiei.

Asociația este deschisă spre aderare tuturor instituțiilor care exercită justiția constituțională și care împărtășesc scopurile și obiectivele BBCJ. Astfel, la 22 februarie 2018 Tribunalul Constituțional al Poloniei a aderat al BBCJ.

 
 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid