Prima   |  Media   |  Noutăţi | Curtea Constituțională a marcat 21 de ani de la fondare
23.02
2016

Curtea Constituțională a marcat 21 de ani de la fondare

3909 Accesări    

Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM) a aniversat 21 de ani de la fondarea sa în 1995. La eveniment a participat Președintele Parlamentului, dl Andrian Candu, judecătorii CCM în demisie și cei din actuala componență.

În cuvântul său de salut Președintele CCM, dl Alexandru Tănase, a evidențiat rolul Curții Constituționale în societatea actuală și importanța independenței judecătorului constituțional în procesul realizării atribuțiilor funcționale.

Președintele Parlamentului, dl Andrian Candu, în discursul său a evocat importanța CCM în impulsionarea procesului de creație legislativă și rolul instanței de jurisdicție constituțională în asigurarea stabilității politice în țară. În special, Speaker-ul Parlamentului a subliniat profesionalismul pe care-l demonstrează Curtea Constituțională în exercitarea misiunii sale.

În continuare judecătorii în demisie în alocuțiunile lor au reamintit provocările la care au fost expuși în calitate de promotori ai jurisdicției constituționale în Republica Moldova și modul de abordare a acestora pe parcursul activității. Totodată, judecătorii au apreciat aportul Curții Constituționale în evoluția justiției constituționale, a dreptului și a societății în ansamblu.

Dl Nicolae Osmochescu, judecător în prima componență a CCM, a remarcat evoluția de formă și de structură a abordărilor Curții în examinarea sesizărilor, punctând impactul științific al soluțiilor oferite de Înalta Curte. La rândul său, Avocatul Poporului dl Mihai Cotorobai, fost judecător CCM, a evidențiat importanța crucială a hotărârilor Curții în materia protecției drepturilor omului.  De asemenea, judecătorul în demisie, dl Petru Railean a accentuat rolul creator și nu doar cel constatator al instanței de jurisdicție constituțională.

În final, Președintele Alexandru Tănase a încurajat instituirea practicii de celebrare la data de 23 februarie a Zilei Curții Constituționale, în scopul menținerii și consolidării colaborării dintre generațiile de judecători constituționali din Republica Moldova.

 
Tel.: +373 22 25-37-08
Fax.: +373 22 25-37-46
Total vizitatori: 5789794  //   Vizitatori ieri: 4195  //   azi: 1489  //   Online: 53
Acces rapid