Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Delegaţie APCE la Curtea Constituţională
27.10
2010

Delegaţie APCE la Curtea Constituţională

5993 Accesări    

DELEGAŢIE APCE LA CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

La 27 octombrie 2010, misiunea specială a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care se află într-o vizită de trei zile la Chişinău pentru a evolua procesul preelectoral demarat de curînd în vederea alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova, s-a întîlnit cu preşedintele Curţii Constituţionale Dumitru Pulbere şi judecătorul Curţii Constituţionale Valeria Şterbeţ. Din componenţa delegaţiei fac parte reprezentanţi ai principalelor componente politice ale APCE: Indrek Saar, şeful delegaţiei, Grupul Socialiştilor (Estonia), Andres Herkel, Grupul Partidului Popular European (Estonia), Jorgen Poulsen, Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (Danemarca). La întrevedere au participat, de asemenea, experţii Secţiei cooperare interparlamentară şi observare a alegrilor din Secretariatul APCE Ghemavon Chahbazian şi Franck Daeschler, precum şi reprezentantul Special al Secretarului General al Consiliului Europei la Chişinău, Birute Abraitiene.
Organizarea unei companii electorale corecte, desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate în mod transparent şi democratic, în limitele prevederilor constituţionale şi legislative în vigoare sînt priorităţile înscrise pe agenda delegaţiei APCE. Evident, contează mult şi cum vor evolua procesele postelectorale, la care va fi implicată şi Curtea Constituţională. În acest context, oaspeţii şi-au exprimat interesul faţă de procedura verificării legalităţii alegerilor, a examinării contestărilor legate de scrutin. Ei au primit răspunsuri exhaustive şi la întrebările cu referire la efectele ultimilor amendamente ale Codului electoral, la posibilele căi de depăşire a blocajului politic legat de multipla eşuare a alegerii şefului statului.
- Ştim că misiunea delegaţiei dumneavoastră este de a contribui la ieşirea din această criză şi vă sîntem recunoscători, la fel ca şi altor organisme internaţionale care monotorizează alegerile în ţara noastră, pentru concluziile ce le prezentaţi tradiţional la încheierea fiecărui scrutin. Ele sînt de real folos şi Curţii Constituţionale în procesul de luare a deciziilor privind validarea alegerilor, a ţint să specifice în încheierea întrevederii dl.Dumitru Pulbere.
Şeful misiunii speciale a APCE a concretizat că, peste o lună, va veni la Chişinău o delegaţie formată din aproximativ 30 de parlamentari europeni „care vor fi cu ochii pe alegerile anticipate” de la noi.

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid