Avizul nr. 2 din 10.11.2015

Aviz nr.2 din 10.11.2015 asupra iniţiativei civice de revizuire a articolelor 60, 70, 78 și 89 din Constituţia Republicii Moldova prin referendum republican.


Monitorul: .
Subiectul sesizării: Comisia Electorală Centrală
Tipul avizului: iniţiativa de revizuire a Constituţiei
Aviz:
1. ro-a210112015ro0b665.pdf


Sesizări:



1. La originea cauzei se află sesizarea depusă la Curtea Constituţională la 6 noiembrie 2015 de Comisia Electorală Centrală, în temeiul prevederilor art.135 alin.(1) lit. c) din Constituție, art. 4 alin. (1) lit. c) din Legea cu privire la Curtea Constituţională, art. 4 alin. (1) lit. c) din Codul jurisdicţiei constituţionale și art. 148 alin. (2) din Codul electoral, prin care se solicită avizarea iniţiativei civice de revizuire a articolelor 60 alin. (2), 70 alin. (3), 78 și 89 din Constituţia Republicii Moldova prin referendum republican.

2. La 5 noiembrie 2015, Comisia Electorală Centrală a recepționat documentele necesare în vederea înregistrării unui grup de inițiativă civică pentru desfășurarea referendumului republican constituțional.

3. Potrivit documentelor prezentate, problema preconizată a fi supusă referendumului republican se referă la revizuirea Constituției Republicii Moldova, fiind anexat și un proiect de lege în acest sens.

4. Pornind de la rigorile legale, Comisia Electorală Centrală se poate pronunța asupra cererii de înregistrare a grupului de inițiativă doar după verificarea de către Curte a constituționalității proiectului de lege pentru modificarea și completarea Constituției Republicii Moldova.

5. Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei este expusă în următoarea redacţie:


Lege

pentru modificarea și completarea

Constituției Republicii Moldova

Noi, poporul Republicii Moldova, exercitîndu-ne în mod direct suveranitatea naţională şi dreptul nostru de a participa nemijlocit la administrarea treburilor publice, exprimîndu-ne voinţa asupra problemei ce ţine de reducerea numărului de deputați, de limitare a imunității parlamentare, de modul de alegere, suspendare din funcție și demitere a Preşedintelui Republicii Moldova, în temeiul art.2, art.39, art.75 și 141 din Constituţie,

adoptăm prezenta lege.

Articolul I. - Constituţia Republicii Moldova, adoptată la 29 iulie 1994 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1994, nr.1), cu modificările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. În art.60 alin. (2), cifra 101 se substituie cu cifra 71.

2. Alineatul (3) al art. 70 se exclude.

3. Articolul 78 se expune în redacție nouă, cu următorul cuprins:

Articolul 78

Alegerea Președintelui

 (1) Preşedintele Republicii Moldova este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

    (2) La funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova pot candida cetăţenii Republicii Moldova care au împlinit vîrsta de 40 de ani, au locuit sau locuiesc permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puţin de 10 ani şi posedă limba de stat. Procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova este stabilită prin lege organică.

(3) Este declarat ales candidatul care a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la alegeri.

(4) În cazul cînd nici unul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate necesară, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi."

4. Articolul 89 se expune în redacție nouă, cu următorul cuprins:

Articolul 89

Suspendarea din funcție

(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele Republicii Moldova poate fi suspendat din funcţie de Parlament, cu votul majorității deputaţilor, după consultarea Curții Constituționale. Președintele poate da Parlamentului și Curții Constituționale explicații cu privire la faptele ce i se impută.

(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţa Preşedintelui.

 (3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 70 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui."

Articolul II. Guvernul, în termen de trei luni, va prezenta Parlamentului propuneri privind aducerea legislației în vigoare în conformitate cu prezenta Lege.

Articolul III. Constituția Republicii Moldova, cu toate modificările și completările, va fi republicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova."

6. Se intenţionează a supune referendumului republican propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei, exprimată prin următoarele rezumate:

„1. Sunteți pentru modificarea art. 60 alin. (2) al Constituției în vederea reducerii numărului deputaților, prin substituirea cifrei 101 cu cifra 71? - Pentru. - Contra.

2. Sunteți pentru excluderea alineatului (3) al art. 70 din Constituție, care stipulează că deputatul nu poate fi reținut, arestat, percheziționat, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviințarea Parlamentului, după ascultarea sa? - Pentru. - Contra.

3. Sunteți pentru modificarea și completarea art. 78 din Constituție în vederea alegerii Președintelui Republicii Moldova prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat? - Pentru. - Contra.

4. Sunteți pentru expunerea articolului 89 din Constituție într-o nouă redacție, care să prevadă că, în cazul săvârșirii de către Președintele Republicii Moldova a unor fapte prin care se încalcă Constituția, Parlamentul poate aproba inițiativa a cel puțin o treime din deputați, de suspendare din funcție, cu organizarea în cel mult 70 de zile a unui referendum privind demiterea Președintelui? - Pentru. - Contra."

Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Total vizitatori:   //   Vizitatori ieri:   //   azi:   //   Online:
Acces rapid