print
25 de ani de Independență a Republicii Moldova – mesajul de felicitare al Președintelui Curții Constituționale a Lituaniei
26.08.2016
5295 Accesări

Stimate Dle Președinte,

Îmi revine deosebita onoare de a vă transmite felicitări cu ocazia aniversării  a 25 de ani de la independența Republicii Moldova!

În numele Curții Constituționale a Republicii Lituania și al meu personal, vă adresez sincere felicitări prilejuite de sărbătoarea națională – Ziua Independenței Republicii Moldova.

Se împlinește un sfert de secol de când Statul Republica Moldova se află pe calea libertății și independenței. Parcurgând acest drum, țara Dvs a avut de înfruntat numeroase dificultăți și a trebuit să reziste multor provocări, care în mod repetat constituie mărturia prețului mare pe care suntem obligați să-l plătim pentru libertatea noastră, opțiunea geopolitică și aspirația spre democrație.  Astăzi, Curtea Constituțională a Moldovei își asumă un rol extrem de important în consolidarea temeliilor democratice și a preeminenței dreptului. Rolul acestei Curți va rămâne să fie de o importanță deosebită pe viitor, în asigurarea integrării europene și transatlantice pe care Moldova îl urmează, precum și în protejarea valorilor comune cu statele democratice din Vest.

Lituania sprijină cu fermitate determinarea cetăţenilor acestui stat de a viețui într-o țară europeană și democrată. Nu vom uita niciodată faptul că Moldova a fost primul stat care a recunoscut redobândirea independenței statului lituanian.

Aș vrea să folosesc această ocazie ca să apreciez și să salut faptul că cooperarea dintre Curțile Constituționale ale Moldovei și Lituaniei s-a extins cu succes nu doar la nivel bilateral, ci și în format multilateral. Apreciem inițiativa de creare a Asociației de Justiție Constituțională a Statelor din Regiunea Mării Baltice și Mării Negre. În acest fel, relaţiile noastre se bazează nu doar pe schimbul de experiență, ci şi pe promovarea valorilor democratice în statele noastre și în întreaga regiune.

Exprimându-mi sincerele mele felicitări cu ocazia Zilei Independenței, îi urez Curții Constituționale a Moldovei să-și mențină curajul și angajamentul pentru apărarea valorilor constituționale fundamentale, preeminența dreptului și drepturile omului.

Vă dorim succes, unitate și solidaritate în formarea europeană a Republicii Moldova și a viitorului său democratic!

Folosesc acest prilej, domnule președinte, pentru a vă asigura de înalta considerație a Curții Constituționale a Republicii Lituania!

 

Cu stimă,                                                                                                                                                             Dainius Žalimas


 

Originalul mesajului de felicitare.

Informații sesizări +373 22 25-37-20
Relații cu presa +373 69349444
Copyright © 2021 Curtea Constituţională a Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate.