print
Vizita Președintelui Curții Constituționale a Austriei la Curtea Constituțională
12.09.2023
455 Accesări

La 11 septembrie 2023, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a primit vizita oficială a Președintelui Curții Constituționale a Austriei, dl Christoph Grabenwarter, care a venit în Republica Moldova la invitația Curții Constituționale. 

În cadrul întrevederii bilaterale cu judecătorii Curții Constituționale au fost împărtășite bunele practici și experiențe din jurisprudențele naționale ale fiecărei curți. 

La inițiativa Curții Constituționale, dl Christoph Grabenwarter, Președinte Curții Constituționale a Austriei a susținut o lecție publică la Universitatea de Stat a Moldovei cu genericul „Statul de drept”, la care au participat studenți, masteranzi ai Facultății de Drept, audienți ai Institutului Național al Justiției, precum și cadre didactice ale Universității.

Evenimentul a fost deschis de Președintele Curții Constituționale, dl Nicolae Roșca, alături de prorectorul Universității de Stat, dna Aurelia Hanganu, decanul Facultății de Drept, dl Serghei Brînza, și dna Domnica Manole, judecător constituțional.

În discursul său, dl Christoph Grabenwarter a vorbit despre principiile statului de drept în Europa, evidențiind rolul curților constituționale în acest proces, dar și importanța unui permanent schimb de experiență între curțile constituționale europene.

Președintele Curții Constituționale a Austriei a subliniat rolul Curții Constituționale a Republicii Moldova în cadrul familiei curților constituționale europene în virtutea deținerii de către curtea noastră a Președenției Conferinței Curților Constituționale Europene, care va culmina cu desfășurarea celui de-al XIX-lea Congres al Curților Constituționale Europene, eveniment ce se va desfășura la Chișinău, în luna mai a anului 2024.

Președintele Curții Constituționale, dl Nicolae Roșca, a mulțumit Președintelui Curții Constituționale a Austriei pentru vizită și pentru lecția publică susținută, dar și studenților pentru interesul manifestat, dorindu-le succese frumoase în parcursul de studiu.

Notăm că, dl Christoph Grabenwarter este Președinte al Curții Constituționale a Austriei din februarie 2020. Anterior, a deținut funcția de Vicepreședinte al Curții Constituționale. 

De asemenea, dl Grabenwarter a exercitat numeroase funcții juridice de notorietate, printre care: judecător ad-hoc la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (2002 - 2005), Președinte al Asociației Avocaților din Austria, membru al Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei – calitate pe care o deține și în prezent. 

Domnia sa are o carieră bogată în calitate de profesor universitar titular, activând la Universitățile din Linz, Bonn, Graz, iar din 2008 este profesor universitar la Universitatea din Viena.

 

Informații sesizări +373 22 25-37-20
Relații cu presa +373 69349444
Copyright © 2024 Curtea Constituţională a Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate.