print
Discursul doamnei Domnica Manole, Președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova rostit în cadrul briefingului din 6 mai 2020
06.05.2020
220 Accesări

Stimați reprezentanți ai mass-media, stimați cetățeni,

Astăzi, prin intermediul acestui briefing, am decis să informăm cetățenii Republicii Moldova despre situația extrem de tensionată, care este de natură să afecteze activitatea Curții Constituționale. Totodată, prin acest mesaj ne adresăm Comisiei de la Veneția, Parlamentului European, Consiliului Europei, întregului Corp Diplomatic acreditat în țara noastră.

Pe data de 9 aprilie 2020, în cadrul examinării unei sesizări, Curtea Constituțională a suspendat acțiunea unei legi adoptate prin angajarea răspunderii de către Guvern, lege declarată neconstituțională pe 13 aprilie 2020, ca fiind adoptată cu încălcarea procedurii prevăzute de Constituție.

În aceeași zi, 9 aprilie 2020, Președintele de atunci al Curții, dl Vladimir Țurcan, a avut o convorbire telefonică cu Președintele Republicii Moldova, dl Igor Dodon, la inițiativa celui din urmă. Ceilalți judecători ai Curții, de altfel ca și întreaga societate, au aflat despre această convorbire dintr-o emisiune televizată a Președintelui Igor Dodon. Potrivit Președintelui Igor Dodon, dl Vladimir Țurcan i-a comunicat că doar patru judecători au votat pentru decizia de suspendare a legii menționate supra, precum și că domnia sa a avut o altă opinie, acțiune interzisă de articolul 17 lit. b) din Legea nr. 317 din 13 decembrie 1994 cu privire la Curtea Constituțională.

Pe 14 aprilie 2020, dl Vladimir Țurcan a susținut un briefing de presă la care a confirmat numărul de voturi cu care judecătorii au pronunțat decizia de suspendare a legii menționate supra, și că discuția cu Președintele țării ar fi fost una pur informativă.

Pe 23 aprilie 2020, având în vedere convorbirea telefonică din seara zilei de 9 aprilie 2020 dintre Președintele de atunci al Curții Constituționale, dl Vladimir Țurcan, și Președintele Republicii Moldova, dl Igor Dodon, și confirmarea faptului că această discuție a avut ca obiect o cauză pendinte la Curtea Constituțională, Plenul Curții Constituționale a constatat că dl judecător Vladimir Țurcan s-a comportat într-un mod care nu exclude influența din afară asupra sa, precum și că nu a asigurat păstrarea secretului deliberării judecătorilor, cerință impusă de dispozițiile exprese ale legii. În acest sens, articolul 17 lit. b) din Legea cu privire la Curtea Constituțională obligă judecătorul constituțional să păstreze secretul deliberărilor și al voturilor exprimate, precum și să nu ofere consultații în probleme ce țin de competența Curții Constituționale. Drept consecință, Plenul Curții l-a destituit pe dl Vladimir Țurcan din funcția de Președinte al Curții Constituționale.

Pe aceeași dată, în funcția de Președinte al Curții a fost aleasă dna judecător Domnica Manole.

În aceeași zi de 23 aprilie 2020, Curtea a fost sesizată în vederea verificării constituționalității Acordului de împrumut financiar, semnat de Republica Moldova cu Federația Rusă și, implicit i s-a solicitat suspendarea acțiunii Legii de ratificare a acestui Acord. Răspunzând la această solicitare, Curtea Constituțională a suspendat, începând cu aceeași dată, acțiunea Legii de ratificare a Acordului de împrumut financiar, examinarea în fond a sesizării urmând să aibă loc pe 7 mai 2020.

În perioada ce a urmat după 23 aprilie 2020, Curtea și judecătorii ei au devenit ținta unor atacuri mediatice. Înalți demnitari de stat, inclusiv Președintele Igor Dodon, au lansat declarații de natură să creeze o atmosferă publică negativă în jurul Curții Constituționale și să discrediteze judecătorii constituționali.

S-a afirmat că judecătorii Curții Constituționale ar face jocul unor clanuri, ar bloca inițiativele sociale de sprijinire a cetățenilor și de finanțare a activităților economice, având drept scop paralizarea funcționării statului în plină criză pandemică, că blocarea Acordului de finanțare duce la imposibilitatea statului de a plăti salariile și pensiile etc. S-a susținut că, în funcție de adoptarea unor anumite hotărâri, Curtea ar deveni „capturată politic și utilizată în uzurparea puterii de stat" și „va trebui să-și asume consecințele" etc.

Având în vedere aceste circumstanțe, judecătorii Curții au decis să reacționeze prin publicarea unui apel la calm și protejare a autorității instituțiilor statului, implicit a Curții Constituționale.

Acest apel, însă, nu a avut efect, deoarece mai multe persoane publice, inclusiv deputați și aleși locali, au declarat public că judecătorii Curții ar fi urmăriți de structuri speciale. Unii judecători au sesizat Plenul, susținând că au fost filați și intimidați de persoane necunoscute. Presa a scris că unul dintre judecătorii Curții ar fi fost șantajat cu inițierea unui dosar penal pentru comiterea unei infracțiuni. Tot în presă a mai apărut informația că structurile speciale ale statului caută materiale compromițătoare, fabrică scenarii privind presupuse infracțiuni ale noului Președinte al Curții, iar președintele Comisiei Juridice a Parlamentului a cerut revocarea a trei judecători constituționali, pentru pretinse încălcări care au avut loc în august 2019.

Pe 4 mai 2020, Curtea Constituțională a sesizat Procuratura Generală în legătură cu declarațiile unor persoane publice expuse în presă și cu presupusele filaje și intimidări la adresa unor judecători ai Curții.

Am decis să informăm cetățenii țării, Comisia de la Veneția, precum și toți partenerii internaționali ai Republicii Moldova, întregul Corp Diplomatic acreditat în țara noastră despre situația tensionată, creată artificial în jurul Curții Constituționale, pentru ca ei să cunoască din prima sursă despre aceste evenimente alarmante. Considerăm că această situație afectează funcționalitatea statului de drept în Republica Moldova.

Totodată, ținem să vă asigurăm că judecătorii Curții vor activa în strictă conformitate cu Constituția Republicii Moldova și vor rămâne la fel de independenți și imparțiali în hotărârile și deciziile pronunțate, indiferent de presiunile exercitate asupra lor.

Vă mulțumim pentru atenție.

 

Informații sesizări +373 22 25-37-20
Relații cu presa +373 69349444
Copyright © 2021 Curtea Constituţională a Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate.