print
CCM a participat la întrunirea preparatorie a Cercului Președinților Conferinței Curților Constituționale Europene
19.06.2018
1340 Accesări

În perioada 13-14 iunie 2018, o delegație a Curții Constituționale a Republicii Moldova (CCM), condusă de Președintele Mihai Poalelungi, a participat la întrunirea preparatorie din Praga a Cercului Președinților din cadrul Conferinței Curților Constituționale Europene (CCCE), a cărei președinție va fi deținută de CCM începând cu 2020. 

În discursul pe care l-a ținut acolo, Președintele Poalelungi a prezentat activitatea instituției pe care o conduce și a menționat că, prin jurisprudența sa, Curtea depune eforturi pentru „a aduce statul Republica Moldova mai aproape de valorile care definesc întreaga Europă – democrația, preeminența dreptului și respectarea drepturilor omului”. Potrivit Președintelui CCM, „curțile constituționale sunt gardienii care opresc mutațiile conștiințelor juridice corecte”, mutații care dacă ar fi permise, ar conduce la producerea unui fenomen subsecvent, cel al abrutizării politice și, în mod indirect, la incapacitatea de a sesiza apoi această abrutizare. 

Menționăm că președinția acestui for european va fi preluată de CCM pentru perioada 2020-2023. CCM a devenit membru cu drepturi depline și participă activ la lucrările acestei organizaţii profesionale încă din anul 2000. Prima reuniune a CCCE a avut loc în 1972 ca platformă europeană pentru asigurarea schimbului de experienţă în practica şi jurisprudenţa constituţională.

Informații sesizări +373 22 25-37-20
Relații cu presa +373 69349444
Copyright © 2024 Curtea Constituţională a Republicii Moldova. Toate drepturile rezervate.