Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Participarea delegației Curții Constituţionale a Moldovei la Forumul de la Vilnius
28.10
2016

Participarea delegației Curții Constituţionale a Moldovei la Forumul de la Vilnius

4483 Accesări    

În perioada 24 - 25 octombrie 2016 o delegație a CCM a participat la lucrările Forumului de la Vilnius, organizat în cadrul proiectului de cooperare „Asistenţa oferită Curţilor Constituţionale a Georgiei, Moldovei şi Ucrainei în asigurarea implementării şi protecţiei principiului statului de drept”, susţinut şi finanţat de către Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei în cadrul Programului de dezvoltare a cooperării şi  democraţiei. La lucrările forumului a participat, de asemenea,  delegația Tribunalului Constituțional al Poloniei, în calitate de invitat special. 

 În mesajul de deschidere adresat participanților la Forum, Președintele Curții Constituționale a Lituaniei, dl Dainius Žalimas, în calitate de gazdă și inițiator al Proiectului, a menționat că această reuniune servește drept dovadă a unei cooperări susținute, intense și continue dintre Curtea Constituțională a Lituaniei și Curțile Constituționale ale Georgiei, Moldovei şi Ucrainei.

De asemenea, dl Dainius Žalimas a subliniat că acest format de cooperare reprezintă o continuare reușită a colaborării Curților Constituționale în vederea realizării obiectivelor de nivel înalt al statelor reprezentate corelate la scopul Uniunii Europene de a consolida procesele democratice în statele Parteneriatului Estic al UE. Președintele Curții Constituționale a Lituaniei și-a exprimat speranța că un astfel de format de cooperare între cele patru instituții de jurisdicție constituțională, care împărtășesc obiectivele de dezvoltare a cooperării și promovare a democrației, va deveni o bună tradiție.

Yuri Baulin, Președintele CC a Ucrainei, a subliniat că lucrările Forumului de la Vilnius vin să sprijine soluționarea problemelor interne ale statelor din care vin Curțile Constituționale participante, dat fiind faptul că evoluțiile recente din Crimeea și estul Ucrainei evidențiază vulnerabilitatea în ceea ce privește protecția principiilor statului de drept și necesită identificarea unor soluții de înfruntare a dificultăților emergente.

Zaza Tavadze, Președintele CC a Georgiei, la rândul său, a menționat că astfel de reuniuni creează oportunitate în discutarea noilor tendințe în domeniul jurisprudenței constituționale.

Reprezentanții delegației Curții Constituționale a Moldovei au subliniat că procesul de integrare europeană a generat noi provocări în materia justiției constituționale, prin urmare este importantă asigurarea unui mediu favorabil pentru ca judecătorii constituționali să poată împărtăși experiențele și cunoștințele. De asemenea, delegația CCM și-a exprimat aprecierea pentru faptul că cooperarea dintre Curțile Constituționale participante în cadrul Forumului, membre ale Asociației Curților Constituționale din regiunea Mării Baltice și Negre (BBCJ), contribuie semnificativ la consolidarea afirmării supremației Constituției. În plus, oportunitatea organizării Forumului este și mai relevantă datorită faptului că evenimentul marchează aniversarea primului an de la crearea Asociației.

 

 Forumul reprezintă una din seriile de reuniuni a membrilor BBCJ desfășurate după primul Congres de la Chișinău din iunie 2016.

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Total vizitatori: 7553367  //   Vizitatori ieri: 3655  //   azi: 665  //   Online: 111
Acces rapid