Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Dlui Dainius ŽALIMAS, Președinte al Curţii Constituţionale a Lituaniei, i-a fost conferit „Ordinul de Onoare” al Republicii Moldova
25.10
2016

Dlui Dainius ŽALIMAS, Președinte al Curţii Constituţionale a Lituaniei, i-a fost conferit „Ordinul de Onoare” al Republicii Moldova

9592 Accesări    

La 25 octombrie 2016, Președintelui Curții Constituționale a Lituaniei dl Dainius Žalimas i-a fost înmânat „Ordinul de Onoare” al Republicii Moldova, conferit prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr. 2391-VII din 21 octombrie 2016. Distincția de stat i-a fost conferită pentru contribuția substanţială la dezvoltarea cooperării interdepartamentale în domeniul dreptului constituțional dintre Republica Lituania și Republica Moldova.

Cu prilejul Zilei Constituţiei Lituaniei şi în contextul participării delegaţiei Curţii Constituţionale a RM, în frunte cu Preşedintele Alexandru Tănase, la Ceremonia oficială dedicată Zilei Constituţiei, dl Dainius Žalimas, Preşedintele Curţii Constituţionale a Lituaniei, a fost distins cu „Ordinul de Onoare” al RM.

Înalta distincţie i-a fost înmânată în cadru festiv de către Ambasadorul Republicii Moldova în Lituania şi Preşedintele CCM, la ceremonia care a avut loc la 25 octombrie 2016, la Vilnius.

Dl Dainius Žalimas a avut o contribuţie deosebită la aprofundarea relaţiilor de prietenie şi colaborare moldo-lituaniană, sprijinul constant acordat în procesul de integrare europeană, precum şi consolidarea valorilor democratice.

În calitate de Preşedinte al Curţii Constituţionale a Lituaniei, a avut un rol determinant în crearea Asociației Curților Constituționale din regiunea Mării Baltice și Negre (BBCJ). De asemenea, a sprijinit ‟Procesul de la Batumi”, ce a condamnat utilizarea curților constituționale ca instrumente de legitimare a violării dreptului internațional prin ocuparea teritoriilor altor state.

Graţie sprijinului Președintelui CC a Lituaniei, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a devenit beneficiară și implementează cu succes proiectul finanțat de UE "Suport pentru Curtea Constituțională a Republicii Moldova."

Doctor în drept şi profesor universitar, dl Dainius Žalimas a vizitat de mai multe ori Republica Moldova, unde a ţinut lecţii și prezentări de drept internaţional şi constituţional, inclusiv în calitate de  cercetător internațional în Republica Moldova (în cadrul Programului de sprijin în învățământ superior al organizației Open Society Foundations).

 


 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Total vizitatori: 7553526  //   Vizitatori ieri: 3655  //   azi: 813  //   Online: 134
Acces rapid