Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Președintele CCM, Alexandru Tănase, participă la cea de-a 30-a aniversare a Tribunalului Constituțional al Poloniei
17.10
2016

Președintele CCM, Alexandru Tănase, participă la cea de-a 30-a aniversare a Tribunalului Constituțional al Poloniei

3983 Accesări    

La 17 octombrie 2016, Președintele Curții Constituționale a R. Moldova – Alexandru Tănase – a adresat un mesaj de felicitare Tribunalului Constituțional al Poloniei în cadrul ceremoniei desfăşurate în orașul Gdansk cu ocazia aniversării a 30-ea de la înființarea Înaltei Curți. 

În discursul său, Alexandru Tănase a felicitat oficialii polonezi prezenți la eveniment, subliniind faptul că de-a lungul secolelor Polonia a acordat o importanță majoră aspirațiilor de libertate. Acest fapt este relevat cu precădere prin adoptarea de către uniunea statală polono-lituaniană a primei Constituții moderne din Europa în mai 1791, iar crearea în anii ’80 ai sec XX a Tribunalului Constituțional al Poloniei a constituit o dovadă de curaj de importanță fundamentală pentru poporul polonez, date fiind riscurile asociate influenței de atunci a Uniunii Sovietice.

Referindu-se la atacurile la care este supus Tribunalul Constituţional al Poloniei în ultimul timp, Președintele CCM a subliniat necesitatea acordării unei independențe reale instituțiilor de jurisdicție constituțională. În acest mod, o Curte Constituțională va putea să garanteze nu doar respectarea principiilor democratice în general, ci și recunoașterea și dezvoltarea personalității umane.

La ceremonie participă invitați din alte curți constituționale, reprezentanți ai Uniunii Europene și Comisiei de la Veneția. Organizatorii au optat pentru desfășurarea ceremoniei în orașul Gdansk, dat fiind importanţa emblematică a acestuia pentru mișcările civice  pentru libertate, care au adus în Polonia schimbarea democratică. Concomitent, se marchează 19 ani de la adoptarea, în 1997, a unei noi Constituții.

 

 

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Total vizitatori: 7593691  //   Vizitatori ieri: 3899  //   azi: 2772  //   Online: 202
Acces rapid