Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | În premieră pentru Moldova, CCM organizează Conferința Asociației Curților Constituționale Francofone
28.09
2016

În premieră pentru Moldova, CCM organizează Conferința Asociației Curților Constituționale Francofone

5546 Accesări    

Chișinău, 28-29 septembrie – În aceste zile, Curtea Constituțională a R. Moldova (CCM) este, în premieră, gazda celei de-a 8-a Conferințe a șefilor de instituții ai Asociației Curților Constituționale Francofone (ACCPUF). La eveniment participă circa 80 de oaspeți, de pe 4 continente.

Cuvânt de salut în cadrul Conferinței au rostit Preşedintele CCM – Alexandru TĂNASE, Președintele RM - Nicolae TIMOFTI, Prim-ministrul - Pavel FILIP și înalți oficiali ai ACCPUF.

Cele discutate la conferință țin de „Organizarea procedurii contradictorii.” Participanții conferinței, astfel, vor prezenta modul în care sunt examinate sesizările în fața curților constituționale din țările lor de origine. În special, este vorba de abordările pe care le au părțile care vin în fața curții. În cazul CCM, este vorba în general de pozițiile pe care le prezintă Parlamentului și Guvernului pe de o parte, iar pe de altă parte – argumentarea deputaților care contestă o lege sau cer interpretarea Constituției, pledoariile avocaților (care vin la Curte prin intermediul instanțelor de judecată) și altor subiecți în drept să vină în fața Curții.

Președintele CCM, Alexandru Tănase, a salutat prezența la Chișinău a șefilor celor circa 30 de Curți Constituționale, membre ale ACCPUF,  participante la conferința de azi și a menționat că această reuniune, în afară de aspectul cooperării instituţionale din cadrul ACCPUF, vine să denote şi vitalitatea francofoniei în ţara noastră. Astfel, francofonia nu reprezintă doar spaţiul lingvistic comun, dar şi cel de promovare a drepturilor omului şi a valorilor statului de drept.

Genericul conferinței a fost abordat de Alexandru Tănase prin prisma experienței Moldovei. Astfel, suplimentar la faptul că procedura în fața CCM este reglementată și prin lege și regulamente interne, în hotărârile sale Curtea a reţinut că orice normă legală, care ar avea ca efect blocarea sub orice formă a funcţionalităţii Curţii, se consideră neconstituţională din start.

Președintele Nicolae Timofti, în discursul său, a felicitat membrii ACCPUF și a menționat că curţile constituţionale îşi consolidează cooperarea nu doar în vederea diseminării experienţei comune, dar şi pentru ca să creeze front comun în prevenirea şi rezistenţa la orice acte ce atentează la independenţa judiciarului constituţional. În acest sens, președintele RM a subliniat că prin controlul de constituţionalitate se pot atenua crizele politice sau se poate cultiva inclusiv o cultură politică, iar actele Curţii Constituţionale au o influenţă vizibilă asupra funcţionării justiţiei.

Referindu-se la Hotărârea CCM din 5 decembrie 2013 prin care, urmând practica franceză, CCM a statuat că Declarația de Independență face corp comun cu Constituția RM, formând blocul de constituționalitate.

Premierul Pavel Filip a remarcat importanța independenței curților constituționale, accentuând că este binevenită crearea unui nou nivel de dezvoltare a cooperării dintre curțile constituționale. Aceasta, în viziunea premierului, deschide calea spre cooperarea reciprocă a Curţilor Constituţionale în protejarea unor valori comune: stat de drept, democraţie, integralitate teritorială şi drepturile fundamentale. Mai mult, potrivit premierului, desfăşurarea acestei prestigioase conferinţe la Chişinău ne onorează și confirmă ralierea Curţii Constituţionale din Moldova la cele mai respectate jurisdicții constituţionale din lumea civilizată.

Președintele Tribunalului Federal al Elveției, Gilbert  Kolly,  care exercită președinția ACCPUF, a mulțumit Curții Constituționale a R. Moldova (CCM) pentru găzduirea, în premieră, a unui eveniment ACCPUF.

Lucrările conferinței vor dura două zile, timp în care vor fi prezentate cele mai bune practici în asigurarea principiului contradictorialității în fața curților constituționale francofone din lume, în scopul evidențierii elementelor oportune preluării de instituțiile de jurisdicție constituțională participante.

CCM a aderat la Asociație în 1997 și este, în premieră, gazda unui eveniment de o asemenea anvergură naţională şi internaţională. Astfel, la conferință participă președinți și judecători din 30 de curți constituționale și instituții echivalente membre ale Asociaţiei din Europa, Africa, Canada, dar și înalți reprezentanți ai Comisiei de la Veneția și ai Asociaţiei Curţilor Constituţionale din Asia.

Acest eveniment se înscrie în seria de manifestări, organizate la nivel naţional,  cu prilejul marcării a 20 de ani de la aderarea Moldovei la Organizaţia Internaţională a Francofoniei. Asociaţia Curţilor Constituţionale Francofone reuneşte curţi constituţionale din spaţiul francofon – 45 de membri din Africa, Europa, America de Nord (Canada) şi Asia.

Organizarea de către CCM a conferinței are loc în cooperare cu secretariatul general al ACCPUF, Organizaţia Internaţională a Francofoniei și Proiectul UE proiectul UE ”Suport pentru Curtea Constituțională a Republicii Moldova.”

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Total vizitatori: 7578295  //   Vizitatori ieri: 4319  //   azi: 3217  //   Online: 165
Acces rapid