Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Decizia Curţii Constituţionale pivind Premiul „Constantin Stere”, ediţia 2016
14.09
2016

Decizia Curţii Constituţionale pivind Premiul „Constantin Stere”, ediţia 2016

4126 Accesări    

În temeiul Regulamentului cu privire la decernarea distincțiilor Curții Constituționale, aprobat prin Decizia nr. AG-5 din 3 iunie 2014, la 1 martie 2016 Curtea Constituţională a anunţat demararea concursului pentru decernarea premiului Curții Constituționale „Constantin Stere”, ediţia 2016.

În urma lansării concursului au fost înregistrate patru dosare pentru participare la concurs.

Instituirea Premiului „Constantin Stere” de către Curtea Constituţională a avut drept raţionament identificarea unor cercetări cu caracter juridic, care, pe lângă conţinutul ştiinţific amplu, complet şi pertinent, inclusiv pe domenii restrânse de cercetare juridică, ar avea și valoare practică, graţie căreia cercetarea ştiinţifică nu ar rămâne doar la nivelul unor constatări doctrinare, dar ar contribui la soluţionarea unor probleme ce țin de jurisprudenţa constituţională sau drepturile şi libertăţile fundamentale.

Examinând lucrările prezentate, Curtea a constatat că acestea abordează, ca tematică, mai multe segmente de intervenție specifice, printre care: răspunderea penală pentru provocarea ilegală a avortului; problema reglementării juridice a procesului electoral în contextul organizării, desfășurării și totalizării rezultatelor alegerilor în Republica Moldova; succesele și insuccesele în reforma justiției înregistrate din momentul demarării Strategiei de Reformă  a Sectorului Justiției; sistemul de selectare și carieră a judecătorilor din Republica Moldova; gradul de executare de către Republica Moldova a principalelor hotărâri CtEDO; compatibilitatea legislaţiei din Republica Moldova cu standardele europene în domeniul egalităţii și nediscriminării; conceptul statului de drept şi a „dreptului discreţionar”.

Curtea subliniază că scopul Premiului constă în punerea în valoare a lucrărilor care au adus o înaltă contribuţie la dezvoltarea unor instituţii de drept constituţional, fie a drepturilor fundamentale.

Fără a contesta valoarea lucrărilor concurente, în urma stabilirii gradului de coroborare a acestora cu criteriile şi scopul de acordare a Premiului Curții Constituționale „Constantin Stere”, Curtea Constituţională a decis neacordarea premiului Curții Constituționale „Constantin Stere” în anul 2016.

În același timp, Curtea Constituțională mulţumeşte participanţilor la concurs pentru interesul manifestat şi efortul depus, precum şi pentru contribuţia valoroasă la dezvoltarea ştiinţei dreptului prin lucrările publicate.

 

 

 


 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Total vizitatori: 7578520  //   Vizitatori ieri: 4319  //   azi: 3410  //   Online: 42
Acces rapid