Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Un grup de tineri juriști în vizită la Curtea Constituțională
02.06
2016

Un grup de tineri juriști în vizită la Curtea Constituțională

2784 Accesări    

La 2 iunie 2016  un grup de tineri juriști din Moldova au efectuat o vizită la Curtea Constituțională a Republicii Moldova și au participat la o rundă de discuții cu Președintele CCM, dl Alexandru Tănase, privind drepturile omului în RM din perspectiva dreptului constituțional.   

Grupul de tineri juriști care au vizitat CCM  a fost format din absolvenți ai facultății de drept din țară și din străinătate, avocați licențiați și avocați stagiari, activiști în domeniul drepturilor omului, funcționari publici, studenți și masteranzi la drept.

Aceștia au avut parte de o prezentare a activității CCM, efectuată de către Președintele CCM, dl Alexandru Tănase, care a menționat că prin activitatea sa Curtea elimină din spațiul juridic normele care contravin Constituției. Referindu-se la componența Curții și modul de numire a judecătorilor, dl Tănase l-a citat pe Președintele Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei, în discursul său din 2014 la Chișinău, cu prilejul celebrării a 20 de ani de la aniversarea Constituției, care a menționat despre ”obligația de ingratitudine” a judecătorului constituțional față de autoritatea care l-a numit în funcție. – Judecătorul constituțional pierde legătura cu autoritatea care l-a numit în funcție, din momentul depunerii jurământului. În special, Președintele CCM a făcut referire la excepția de neconstituționalitate, care poate fi ridicată în fața Curții printr-o procedură simplificată, datorită Hotărârii CCM 2/2016.  

Obiectivul vizitei tinerilor juriști vizează dezvoltarea lor personală și profesională. Iar aceasta se încadrează în scopul general de creare a unei comunități a tinerilor juriști și a exponenților integri din sistemul justiției, politicului, mass-media, societate civilă.

Vizita de studiu a avut loc în cadrul proiectului „Acțiune pentru Justiție, implementat de organizația nonguvernamentală ”Invento.”

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Total vizitatori: 7553308  //   Vizitatori ieri: 3655  //   azi: 610  //   Online: 56
Acces rapid