Prima   |  Media   |  Noutăţi | Judecători constituționali din UE au discutat competența curților constituționale de verificare a modificărilor Constituţiei
23.05
2016

Judecători constituționali din UE au discutat competența curților constituționale de verificare a modificărilor Constituţiei

4274 Accesări    

La 20 mai 2016, constituționaliști de valoare din UE și Moldova au discutat aspectele teoretice și practice privind verificarea de către Curțile Constituționale a revizuirilor Constituției. La eveniment au fost prezenți circa 100 invitați.

La deschiderea lucrărilor mesei rotunde cu genericul ”Constituționalitatea amendamentelor constituționale”, au prezentat mesaje de salut Președintele CCM dl Alexandru Tănase, dna Liliana Palihovici, Vicepreședintele Parlamentului, E.S. Pirkka Tapiola, Șeful Delegației UE în Moldova și Prof. Dr. Boguslaw Banaszak din partea Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei.

La eveniment a fost prezentată experiența Curților Constituționale din Europa privind aspectele ce țin de forța juridică a Constituției, ca lege fundamentală care stabilește principiile pe baza cărora se organizează statul și societatea, precum și limitele de revizuire a acesteia. Cu aceste mesaje în Moldova au venit judecători ai Curților Constituționale din Austria, Bulgaria, Georgia și Lituania, precum și renumitul expert în drept constituțional din Germania - Prof. Dr. Rainer Arnold.

Din Moldova, la eveniment au fost prezenți invitați din partea Parlamentului, CSM, Ministerului Justiției, Avocatului Poporului, Procuraturii Generale, Uniunii Avocaților, mediului academic și societății civile.

În discursul său, Președintele CCM dl Alexandru Tănase a prezentat căile de revizuire a Constituției – pe cale parlamentară și referendară – precum și competența Curții Constituționale de a se pronunța asupra acestor revizuiri. Dl Alexandru Tănase a subliniat limitele de revizuire a Constituției cuprinse în cadrul legal, dar și cele trasate pe  cale jurisprudențială.

La fel, Președintele CCM a făcut referire la efectele Hotărârii CCM nr. 7 din 4 martie 2016 și la experiența anilor ce au urmat reformei din 2000 când s-a schimbat modalitatea de alegere a Președintelui RM, perioadă în care Republica Moldova a avut parte de un deceniu și jumătate de instabilitate instituțională și politică.

În continuarea programului, dl Dainius Zalimas, Președinte al CC Lituania a prezentat experiența din țara sa privind aplicarea controlului de constituționalitate a amendamentelor constituționale. În viziunea sa, la aplicarea controlului de constituționalitate a amendamentelor constituționale urmează a fi luat în considerare faptul că Constituția este un act integral, care nu poate să conțină lacune.

Judecătorul CC din Austria, Dr. Johannes Schnizer a prezentat în discursul său un set de reflecții asupra activității unei curți constituționale. Astfel acesta a declarat că deciziile CC trebuie să fie respectate de către societate și toate autoritățile publice.

Judecătorul CC din Bulgaria, Dr. Mariana Todorova Karagiozova-Finkova a prezentat cauzele de referință din jurisprudența constituțională bulgară în ceea ce privește aplicarea controlului de constituționalitate a legilor.

Prof.Dr. Rainer Arnold de la Universitatea din Regensburg din Germania a făcut referință la caracterul evolutiv al Constituției și necesitatea abordării în acest aspect a limitelor curente de revizuire a Legii Supreme. Sub acest aspect , în viziunea sa dinamismul judiciar este indispensabil și este cel mai bine garantat de o justiție constituțională eficientă.

Președintele CC din Georgia, dl Papuashvilli a transmis un mesaj prin care a salutat oportunitatea organizării evenimentului și a subliniat importanța și actualitatea genericului mesei rotunde.

Experiența Cehiei a fost redată de Dr. Jan Kudrna de la Universitatea Charles din Praga (Republica Cehă). Acesta a venit cu un mesaj în susținerea preeminenței dreptului – orice modificare a Constituției care ar încălca acest principiu este inadmisibilă.

Membrul Comisiei  de la Veneția a Consiliului Europei, Prof. Dr. Boguslaw Banaszak în prezentarea sa a argumentat necesitatea verificării modificărilor Constituției. În viziunea sa, doctrina constituțională recunoaște importanța verificării de către Curtea Constituțională a modificărilor Constituției. În acest sens, reprezentatul Comisiei de la Veneția a evocat faptul că democrația are nevoie de proceduri, așa cum în sine democrația este doar o cale, o metodă de funcționare a societății.

La finele programului mesei rotunde, Prof. Dr. Toma Birmontiene, expert al Proiectului UE de susținere a CCM și judecător în demisie al CC din Lituania, a prezentat concluziile discursurilor și discuțiilor. 

În cuvântul său de încheiere a lucrărilor mesei rotunde, Președintele CCM Alexandru Tănase și-a exprimat aprecierea pentru reușita evenimentului, care a permis să fie abordate cele mai importante aspecte ale verificărilor de către curțile constituționale a modificărilor Constituției: experiența altor curți constituționale la acest capitol, statutul și rolul clauzelor de eternitate și importanța respectării principiului supremației Constituției în stat.

Evenimentul a avut loc cu sprijinul proiectului UE ”Suport pentru Curtea Constituțională a Republicii Moldova.”

Pentru vizualizarea video a lucrărilor mesei rotunde, accesați difuzarea în direct de către Privesc.eu și Realitatea TV.

 
Tel.: +373 22 25-37-08
Fax.: +373 22 25-37-46
Total vizitatori: 6958808  //   Vizitatori ieri: 2650  //   azi: 343  //   Online: 66
Acces rapid