Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | BBCJ condamnă presiunea exercitată și ingerințele nejustificate în activitatea mai multor Curți Constituționale Europene
17.03
2016

BBCJ condamnă presiunea exercitată și ingerințele nejustificate în activitatea mai multor Curți Constituționale Europene

129411 Accesări    

Asociația Justiției Constituționale a Statelor din Regiunea Mării Negre și Baltice (BBCJ) se raliază poziției Comisiei de la Veneția și își exprimă îngrijorarea în legătură cu blocarea activității Tribunalului Constituțional a Poloniei, presiunile exercitate asupra Curților Constituționale din Georgia și Turcia, precum și în cazul tergiversării proceselor de numire a judecătorilor Curților Constituționale din Croația și Slovacia.

O componentă importantă a statului de drept o reprezintă justiţia constituţională, înfăptuită de Curtea Constituţională. Rolul curţilor constituţionale este esenţial şi definitoriu, reprezentând un adevărat pilon de susţinere a statului şi a democraţiei, garantând egalitatea în faţa legii, libertăţile fundamentale şi drepturile omului.

BBCJ susține Opinia Comisiei de la Veneția privind amendamentele Legii Tribunalului Constituțional al Poloniei adoptată în cadrul celei de-a 106 ședințe plenare, și își exprimă îngrijorarea în legătura cu evenimentele ce se derulează în Polonia care de fapt duc la subminarea democrației, statului de drept și a drepturilor omului și libertăților acestuia.

Declarațiile aduse de unele autorități de stat în adresa Curților Constituționale din Georgia și Turcia, precum și presiunile exercitate asupra acestora, reprezintă o sfidare a independenței instanțelor constituționale fiind inacceptabile în cadrul unui stat de drept democratic.

De asemenea, în partea ce ține de întârzierile ce au loc în cadrul proceselor de numire a judecătorilor Curților Constituționale din Croația și Slovacia, suntem îngrijorați de blocajul legal instituit în cazul numirii judecătorilor constituționali croați și a conflictului instituțional între Curtea Constituțională a Slovaciei și Instituția Prezidențiale slovacă. Numirea neîntârziată a judecătorilor constituționali are ca scop garantarea bunei funcționalități a unei curți constituționale, și prin urmare, asigură dezvoltarea democrației și stabilității statului de drept.

Alexandru Tănase

Președinte în exercițiu al Asociației Justiției Constituționale

a Statelor din Regiunea Mării Negre și Baltice

 

 

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Total vizitatori: 7578252  //   Vizitatori ieri: 4319  //   azi: 3176  //   Online: 124
Acces rapid