Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Comisia de la Veneţia a comunicat Curţii Constituţionale opinia sa referitoare la Legea privind testarea integrităţii
16.12
2014

Comisia de la Veneţia a comunicat Curţii Constituţionale opinia sa referitoare la Legea privind testarea integrităţii

6323 Accesări    

Curtea Constituţională aduce la cunoştinţa publică faptul că, la 13 decembrie 2014, urmare a demersului înaintat de Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, Comisia de la Veneţia (Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei) a comunicat Opinia sa amicus curiae referitoare la Legea nr. 325 din 23 decembrie 2013 privind testarea integrităţii profesionale.

 

Textul integral al Opiniei amicus curiae a Comisiei de la Veneţia referitoare la compatibilitatea cu standardele europene în domeniul democraţiei şi drepturilor omului a Legii privind testarea integrităţii, precum şi traducerea neoficială în limba română pot fi accesate pe pagina web oficială a Curţii Constituţionale www.constcourt.md.

 

Reamintim că, la 20 iunie 2014 Curtea Constituţională a fost sesizată de către deputaţii Galina Balmoş, Maria Postoico, Artur Reşetnicov și Igor Vremea, pentru controlul constituţionalităţii unor prevederi ale Legii privind testarea integrităţii (Sesizarea nr. 43a/2014).

 

În cadrul şedinţei din 11 septembrie 2014, Curtea a declarat sesizarea admisibilă.

 

În aceeaşi şedinţă, Curtea Constituţională a decis să solicite opinia amicus curiae Comisiei de la Veneţia privind respectarea standardelor democratice la adoptarea normelor contestate, deoarece avizul acestei instituţii nu a fost solicitat prealabil adoptării, or, potrivit angajamentelor asumate în cadrul Consiliului Europei, Republica Moldova urma să supună expertizei Consiliului Europei, prealabil adoptării, toate proiectele de lege în domeniul justiţiei şi al funcţionării instituţiilor democratice.

 

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid