Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Hotarire a Curtii Constitutionale comentata eronat
30.10
2009

Hotarire a Curtii Constitutionale comentata eronat

11847 Accesări    

HOTARIRE A CURTII CONSTITUTIONALE COMENTATA ERONAT

In numarul din 29 octombrie anul curent ziarul „Moldova Suverana” a publicat un articol intitulat „Persoana tinara si frumoasa la Banca Nationala ? Pentru cine?” , care incepe cu constatarea: Curtea Constitutionala i-a tras-o rau in barbie interimarului semipresedinte Ghimpu, mai usturator decit pare la prima vedere. Auziti ce-a decis aceasta instanta! „Mihai Ghimpu poate sa nu detina exclusiv cetatenia Republicii Moldova, nu este obligatoriu sa aiba 40 de ani si nu este obligatoriu sa domicilieze pe teritoriul Republicii Moldova, precum nu este obligat sa prezinte un certificat de sanatate, inclusiv despre starea psihica”. 
Punctul 4 din dispozitivul Hotaririi Curtii Constitutionale nr.18 din 27 octombrie, vizat in textul citat mai sus, are urmatorul continut: „Functia de Presedinte interimar al Republicii Moldova (exercitata de Presedintele Parlamentului sau Prim-ministru) este o functie provizorie si nu este necesar ca Presedintele interimar sa corespunda cerintelor speciale prevazute pentru candidatul la functia de Presedinte al Republicii Moldova”. 
Hotarirea Curtii Constitutionale, devenita executorie din momentul pronuntarii, a fost adoptata la sesizarea fractiunii parlamentare a PCRM, care a dorit sa afle daca Presedintele interimar trebuie sa corespunda cerintelor prevazute de Constitutie pentru candidatul la functia de Presedinte al tarii. Interpretarea data de Curte este clara si nicidecum nu putea sa provoace comentarii de genul celor enuntate de ziarul „Moldova Suverana”, fiind de la sine inteles ca si Presedintele Parlamentului si Prim-ministrul, care pot exercita interimatul functiei de Presedinte al statului, trebuie sa intruneasca anumite conditii, insa nu cele prevazute in art.78 alin.(2) din Constitutie. In situatia concreta Presedintele Parlamentului este ales numai din rindul deputatilor, care, se stie, pot avea aceasta calitate doar daca corespund unui sir intreg de cerinte cuprinse in legislatia electorala si legislatia privind organizarea si functionarea Parlamentului, cerintele date fiind chiar mai multe decit cele prevazute pentru candidatii la functia de sef al statului. 
Ramine doar sa intuim ce i-a determinat pe cei de la „Moldova Suverana” sa denatureze sensul dispozitivului hotaririi Curtii Constitutionale, mai mult ca atit – sa o ia in zeflemea. Speram insa ca nu reaua-credinta si atitudinea nihilista fata de unica autoritate de jurisdictie constitutionala in Republica Moldova.

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid