Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Comunicat de presă cu privire la solicitarea PCRM de urgentare a examinării sesizării referitoare la constituţionalitatea actelor legislative, care prevăd interzicerea simbolurilor comuniste
22.10
2012

Comunicat de presă cu privire la solicitarea PCRM de urgentare a examinării sesizării referitoare la constituţionalitatea actelor legislative, care prevăd interzicerea simbolurilor comuniste

2351 Accesări    

Comunicat de presă cu privire la solicitarea PCRM de urgentare a examinării sesizării referitoare la constituţionalitatea actelor legislative, care prevăd interzicerea simbolurilor comuniste

 

În legătură cu comunicatul de presă, difuzat la 22 octombrie 2012 de către Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), privind solicitarea adresată Curţii Constituţionale de a urgenta examinarea sesizării cu privire la constituţionalitatea actelor legislative, care prevăd interzicerea simbolurilor comuniste, Curtea comunică următoarele:

 

La 3 septembrie 2012 un grup de deputaţi ai PCRM au depus la Curtea Constituţională sesizarea privind controlul constituţionalităţii Hotărârii Parlamentului nr.191 din 12 iulie 2012 privind aprecierea istorică şi politico-juridică a regimului comunist totalitar din RSSM (sesizarea 30a).

 

La 18 septembrie 2012 un grup de deputaţi ai PCRM au depus la Curtea Constituţională sesizarea privind controlul constituţionalităţii Legii nr. 192 din 12 iulie 2012 pentru completarea unor acte legislative, care vizează interzicerea utilizării de către partidele politice a simbolurilor regimului comunist totalitar, precum şi promovarea ideologiilor totalitare (sesizarea 33a).

 

Precizăm că, deşi termenul regulamentar de examinare a admisibilităţii sesizărilor este de 2 luni, deja la 4 octombrie 2012 Curtea Constituţională a examinat admisibilitatea sesizărilor menţionate şi a adoptat următoarele decizii:

 

1. A respins ca inadmisibilă sesizarea 30a privind controlul constituţionalităţii Hotărârii Parlamentului nr.191 din 12 iulie 2012 privind aprecierea istorică şi politico-juridică a regimului comunist totalitar din RSSM, deoarece, nefiind un act normativ, ci un act cu caracter eminamente politic al Parlamentului, hotărârea în cauză este exceptată de la controlul constituţionalităţii operat de Curtea Constituţională.

2. A declarat admisibilă sesizarea 33a privind controlul constituţionalităţii Legii nr. 192 din 12 iulie 2012 pentru completarea unor acte legislative. În aceeaşi şedinţă, Curtea Constituţională a decis  să solicite opiniile amicus curiae a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei) şi a OSCE/ODIHR (Biroul pentru Instituţiile Democratice şi Drepturile Omului al OSCE), deoarece avizele acestor instituţii nu au fost solicitate prealabil adoptării proiectului de lege în cauză, or, potrivit angajamentelor asumate în cadrul Consiliului Europei, Republica Moldova urma să supună expertizei Consiliului Europei, prealabil adoptării, toate proiectele de lege în domeniul funcţionării instituţiilor democratice.

 

Curtea Constituţională aduce la cunoştinţa opiniei publice că şedinţa de examinare a sesizării declarate admisibile urmează a fi stabilită după recepţionarea opiniilor amicus curiae solicitate.

 

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Total vizitatori: 7554848  //   Vizitatori ieri: 3655  //   azi: 2049  //   Online: 14
Acces rapid