Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Participarea Președintelui Curții Constituționale, Domnica Manole, la cea de-a 139-a sesiune plenară a Comisiei de la Veneția
21.06
2024

Participarea Președintelui Curții Constituționale, Domnica Manole, la cea de-a 139-a sesiune plenară a Comisiei de la Veneția

305 Accesări    

În perioada 20-22 iunie 2024, dna Domnica Manole, Președinta Curții Constituționale, participă în calitate de membru reprezentant al Republicii Moldova la cea de-a 139-a sesiune plenară a Comisiei de la Veneția.

Pe agenda reuniunii se regăsesc opinii în privinţa Georgiei, Poloniei, Bosniei și Herțegovinei, Armeniei, Kârgâzstanului, Muntenegrului, precum și a Republicii Moldova.

Prezenta sesiune plenară examinează opinii ce vizează domeniul electoral (Georgia, Republica Moldova, Haiti), modalitatea de alegerea a judecătorilor la Curtea Constituțională (Bosnia și Herțegovina), Înaltul Consiliu al judecătorilor și al procurorilor (Bosnia și Herțegovina), Consiliul Judiciar Național (Polonia), minoritățile naționale (Armenia), Consiliul judiciar, Procuratura Specială de Stat, prevenirea corupției, confiscarea bunurilor materiale provenite din activități infracționale (Muntenegru), sancțiuni pentru insultă și calomnie (Kârgâzstan) ș.a.

În privința Republicii Moldova, Comisia a examinat proiectul de Opinie asupra Legii privind implementarea parțială a votului prin corespondență, solicitată de Președintele Parlamentului. Poziția instituţională a fost prezentată de dl Vitali Gavrouc, membru al Comisiei pentru Drepturile Omului și Relațiile Interetnice din Republica Moldova.

Un raport de monitorizare a unor opinii anterioare ale Comisiei de la Veneția a fost prezentat, printre care s-au regăsit două opinii aferente Republicii Moldova, şi anume:

-     Opinia de monitorizare comună a Comisiei de la Veneția și a Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/ODIHR) la Opinia comună privind modificările Codului electoral și al altor legi referitoare la ineligibilitatea persoanelor afiliate partidelor politice declarate neconstituționale; și

-     Opinia Amicus curiae comună a Comisiei de la Veneția și a ODIHR cu privire la ineligibilitatea persoanelor afiliate partidelor politice declarate neconstituționale.

Mâine, 22 iunie 2024, Comisia va examina și alte subiecte. Agenda integrală a celei de-a 139-a sesiuni plenare este publicată aici.

Următoarea reuniune a Comisiei de la Veneția va avea loc în perioada 11-12 octombrie 2024.

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid