Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Prima zi de lucru a judecătorilor constituționali în cadrul vizitei oficiale la Curtea de Justiție a Uniunii Europene
27.02
2024

Prima zi de lucru a judecătorilor constituționali în cadrul vizitei oficiale la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

235 Accesări    

În data de 26 februarie 2024, judecătorii Curții Constituționale împreună cu Președintele Curții, dna Domnica Manole, aflați în vizită oficială la  Curtea de Justiție de la Luxemburg, au participat la un şir de sesiuni de lucru tematice privind Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). 

Cu această ocazie, a avut loc o întrevedere cu Președintele Curții de Justiție, dl Koen Lenaerts și cu dna Octavia Spineanu-Matei, judecător al CJUE din partea României, în cadrul careia s-a discutat despre activitatea, competențele şi jurisprudenţa recentă a Curţii de Justiţie. 

De asemenea, pe parcursul sesiunilor au fost abordate subiecte ce vizează interacțiunea dintre CJUE și curțile constituționale, relevanța Convenției Europene a Drepturilor Omului pentru jurisprudența CJUE și modul în care judecătorii CJUE interpretează dreptul Uniunii Europene, discuțiile fiind purtate cu Președintele Lenaerts, Vicepreședintele Curții, dl Lars Bay Larsen, Președinții Camerelor Curții de Justiție, dnii Alexander Arabadjiev şi Eugene Regan și dna Octavia Spineanu-Matei, şi cu Primul Avocat General al Curții de Justiție, dl Maciej Szpunar, precum și cu dna judecător Ineta Ziemele. 

Judecătorii Curții Constituționale au participat la sesiuni de discuții în cadrul cărora au fost prezentate informații cu privire la procedura preliminară în fața Curții de dl M.-A. Gaudissart, grefier-adjunct al Curții de Justiție. Despre rolul Avocatului General le-a relatat dl R. Klages, asistent juridic în Camera Primului Avocat General Maciej Szpunar. Totodată, într-o rundă de discuții separată, dna Diana Bulancea, șefa Unității de traduceri în limba română, le-a vorbit judecătorilor despre multilingvism. 

În cea de-a doua zi de lucru, delegația va asista la audierea unei cauze aflate pe rolul Curții. 

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid