Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Cea de-a 137-a sesiune plenară a Comisia de la Veneția
15.12
2023

Cea de-a 137-a sesiune plenară a Comisia de la Veneția

364 Accesări    

În perioada 15-16 decembrie 2023, dna Domnica Manole, Președinta Curții Constituționale, participă în calitate de membru reprezentant al Republicii Moldova la cea de-a 137-a sesiune plenară a Comisiei de la Veneția.

Pe agenda reuniunii se regăsesc opinii în privinţa Republicii Moldova, Armeniei, Georgiei, Kosovo şi a Ucrainei. 

În cadrul sesiunii plenare urmează a fi adoptate două opinii pentru Republica Moldova, şi anume:

-       Opinia Comisiei de la Veneția și a Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/ODIHR) de monitorizare a Opiniei comune privind modificările la Codul electoral și la alte legi relevante privind ineligibilitatea persoanelor asociate cu partidele politice declarate neconstituționale, care a fost solicitată de Președintele Parlamentului; şi 

-       Amicus curiae a Comisiei de la Veneția și ODIHR privind ineligibilitatea persoanelor asociate cu partidele politice declarate neconstituționale, solicitată de Curtea Constituțională.

Poziția instituţională în cadrul proiectului solicitat de Parlamentul Republicii Moldova va fi prezentată de Vicepreşedintele Parlamentului RM, dl Mihail Popşoi.

De asemenea, în cadrul celei de-a 137-a sesiune plenară, se vor desfaşura alegeri pentru poziţia Președintelui Comisiei de la Veneția, a 3 Vicepreşedinţi, a 4 membri ai Biroului ş.a. Actualmente, poziţia de Președinte a Comisiei de la Veneția o deţine dna Claire Bazy Malaurie.

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid