Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Vizita de studiu a delegației Curții Constituționale la Curtea de Justiție a Uniunii Europene
12.10
2023

Vizita de studiu a delegației Curții Constituționale la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

623 Accesări    

 

În perioada 9-10 octombrie 2023, doi asistenți judiciari ai Curții Constituționale a Republicii Moldova împreună cu delegația de magistrați-asistenți a Curții Constituționale a României au efectuat o vizită de studiu la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), Luxemburg. 

Cu această ocazie, a avut loc o întrevedere cu Președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene, dl Koen Lenaerts, și cu dna Octavia Spineanu-Matei, judecător al CJUE din partea României, în cadrul căreia s-a discutat despre jurisprudența recentă a instanței europene, importanța dialogului judiciar dintre curțile constituționale și CJUE, sub forma trimiterilor preliminare. 

De asemenea, participanții au avut posibilitatea de a discuta cu dna Mirela Stanciu și dl Ion Gâlea, judecători la Tribunalul Uniunii Europene, despre jurisprudența și specificul activității acestei instanțe. Totodată, dl judecător Ion Gâlea a prezentat elementele de fapt ale unei cauze privind măsurile restrictive. Ulterior, participații au asistat la ședința de audiere a pledoariilor din această cauză în fața Tribunalului Uniunii Europene. 

Pe parcursul întrevederilor, subiectele abordate au vizat funcționarea și procedurile de lucru la nivelul CJUE, modul de documentare și cercetare, rolul avocatului general și al expertului lingvist, fondul documentar existent în cadrul bibliotecii CJUE. 

Vizita s-a desfășurat în contextul Memorandumului de cooperare dintre Curtea Constituțională a Republicii Moldova şi Curtea Constituțională a României, semnat la 27 martie 2023.

 

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid