Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Curtea Constituțională a semnat Acordul de cooperare trilateral privind consolidarea educației constituționalismului în Republica Moldova
25.09
2023

Curtea Constituțională a semnat Acordul de cooperare trilateral privind consolidarea educației constituționalismului în Republica Moldova

426 Accesări    

Pe 25 septembrie 2023, la sediul Curții Constituționale a Republicii Moldova, a avut loc semnarea oficială a Acordului trilateral de cooperare între Curtea Constituțională, Ministerul Educației și Cercetării și Oficiul Consiliului Europei la Chișinău. 

Acordul vizează consolidarea educației constituționalismului în Republica Moldova prin organizarea unor vizite de studiu la Curtea Constituțională pentru elevii claselor IX-XII din instituțiile de învățământ general din țară. Semnarea acestui acord are ca scop lansarea orelor de instruire privind principiile de funcționare a statului. Proiectul va fi realizat cu implicarea Ministerului Educației și Cercetării și cu suportul Consiliului Europei. 

În cuvântul său de deschidere, dl Președinte Nicolae Roșca a menționat că misiunea unei Curți Constituționale constituie, în principal, exercitarea controlului de constituționalitate, însă în calitatea sa de garant al Constituției, Curtea Constituțională mai are și misiunea de a înlesni cunoașterea și înțelegerea Constituției de către cetățeni, inclusiv, de la etapa școlară. 

Ministrul educației și cercetării, dl Dan Perciun, în cuvântul său de salut, de asemenea, a menționat importanța unui astfel de proiect în educația juridică a viitoarelor generații. 

La rândul său, Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, dl Falk Lange, a salutat inițiativa de a lansa acest nou proiect în Republica Moldova, exprimându-și susținerea în realizarea respectivului Acord. 

Acest proiect a fost inspirat de experiența altor curți constituționale, cum ar fi cea a Austriei. Cu această ocazie, Președintele Curții Constituționale a Austriei, dl Christoph Grabenwarter, a transmis printr-un mesaj video felicitări Curții Constituționale și partenerilor pentru inițiativa lansată și pentru deschiderea în implementarea unui astfel de proiect. 

  

 

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid