Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Domnica Manole, Președintele Curții Constituționale, la cea de-a 134-a sesiune plenară a Comisiei de la Veneția
10.03
2023

Domnica Manole, Președintele Curții Constituționale, la cea de-a 134-a sesiune plenară a Comisiei de la Veneția

563 Accesări    

În perioada 9-11 martie 2023, dna Domnica Manole participă la lucrările celei de-a 134-a sesiuni plenare a Comisiei de la Veneția. 

Agenda reuniunii vizează un spectru variat de opinii și expertize elaborate la solicitarea statelor: Moldova, Serbia, Georgia, Ucraina, Bosnia și Herțegovina, Montenegru, Azerbaidjan, Kârgâzstan ș.a. 

O importanță sporită a fost acordată subiectului deoligarhizării. În acest sens, Comisia a adoptat două opinii, în cazul proiectului de lege cu privire la deoligarhizare a Georgiei și asupra proiectului de lege a Republicii Moldova cu privire la limitarea influenței excesive în viața economică și publică (de-oligarhizare). 

De asemenea, la solicitarea Republicii Moldova, a fost prezentată și adoptată opinia Comisiei de la Veneția asupra proiectului de lege privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă, precum și asupra proiectului de lege cu privire la Serviciul de Informații și Securitate. 

Mai mult, Comisia a adoptat proiectul de opinie comună a Comisiei de la Veneția și Direcția generala a drepturilor omului al Consiliului Europei asupra proiectului de lege cu privire la evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Această opinie a fost solicitată de ministrul justiției al Republicii Moldova din 13 februarie 2023. 

În cadrul celei de-a 134-a sesiuni plenare, Comisia a adoptat cîteva opinii de un interes sporit, precum: amicus curiae privind procedura de soluționare a recursurilor în Bosnia și Herțegovina; proiectul de modificare a legii privind Consiliul Judiciar și Judecătorii al Muntenegru ș.a.

 

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid