|
|
Prima | Media | Noutăţi | Textul Briefing-ului susținut de doamna judecător, Liuba Șova, pe 3 martie 2022 (temeiurile de contestare a încheierii privind intentarea procedurii de executare)
03.03
2022 Textul Briefing-ului susținut de doamna judecător, Liuba Șova, pe 3 martie 2022 (temeiurile de contestare a încheierii privind intentarea procedurii de executare)
Stimați cetățeni, Stimați reprezentanți ai media, Astăzi, Curtea Constituțională a pronunțat o hotărâre pe baza unei excepții de neconstituționalitate a unor prevederi din Codul de executare. Prevederile articolului 60 alin. (4) din Codul de executare au fost contestate din cauza omisiunii legislatorului de a reglementa ca motive de contestare a încheierii privind intentarea procedurii de executare cazurile în care documentul nu este de competenţa executorului, documentul executoriu nu respectă condițiile de formă și conținut și documentul este înaintat de persoana care nu are împuternicirile stabilite de legislație. Curtea și-a efectuat controlul pe baza dreptului de acces liber la justiție, a dreptului la apărare și a dreptului de proprietate. Prevederile contestate instituie o interdicție absolută și acordă o pondere abstractă mai mare interesului legitim al asigurării celerității procedurii de executare și, în consecință, interesului creditorului, în detrimentul drepturilor debitorului. Curtea a admis, între altele, că în cazul intentării unei eventuale proceduri de executare cu încălcarea competenței teritoriale, executorul judecătoresc se poate deplasa la locul aflării bunurilor debitorului care nu se află în circumscripția camerei teritoriale a executorului judecătoresc în care își are biroul. Acest fapt va determina suportarea de către debitor a cheltuielilor suplimentare pentru transportarea bunurilor sale și, prin urmare, va presupune existența unei sarcini patrimoniale mai mari pentru debitor. Astfel, în lipsa strămutării de către executor a procedurii de executare, contestarea încheierii va fi imposibilă. Curtea a considerat că această interdicție reprezintă o negare a drepturilor debitorului de acces liber la justiție, la apărare și de proprietate. Curtea a mai notat că, în eventualitatea în care documentul executoriu nu conține datele de identificare a debitorului, executorul judecătoresc nu-l va anunța pe debitor despre intentarea procedurii de executare, despre posibilitatea executării benevole a documentului executoriu și despre posibilitatea încheierii unei tranzacții. În eventualitatea în care debitorul ar executa benevol titlul executoriu, atunci va achita doar plata taxei de intentare şi de arhivare a dosarului de executare, nefiind necesară achitarea onorariului executorului judecătoresc și a cheltuielilor procedurii de executare. Totuși, debitorul nu are posibilitatea contestării unui document executoriu care nu respectă condițiile de formă și de conținut. Curtea a reținut că prevederile legale contestate sunt constituționale, în măsura în care îi permit debitorului să conteste încheierea privind intentarea procedurii de executare în cazurile în care: (i) documentul executoriu nu este de competența executorului judecătoresc; (ii) documentul executoriu nu este întocmit cu respectarea condițiilor de formă și de conținut; (iii) documentul este înaintat de persoana care nu are împuternicirile prevăzute de lege. Vă mulțumesc!
|