Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Schimb de experiență între Curtea Constituțională a Republicii Moldova și Curtea Constituțională a Letoniei
13.10
2021

Schimb de experiență între Curtea Constituțională a Republicii Moldova și Curtea Constituțională a Letoniei

1216 Accesări    

 

„Consolidarea capacității juriștilor Curții Constituționale a Republicii Moldova” este denumirea unui nou proiect al Curții Constituționale a Letoniei. Pe durata acestui proiect, juriști din cadrul Curții din Moldova vor participa la webinar-uri origanizate de juriști ai Curții letone și de alți experți letoni, în vederea consolidării capacității profesionale a celor dintâi. 

Scopul proiectului constă în sporirea cunoștințelor profesionale a judecătorilor și a asistenților judiciari ai Curții Constituționale a Moldovei, inclusiv în materie de aplicare a dreptului internațional al drepturilor omului și a jurisprudenței care stabilește caracterul justificat al limitărilor drepturilor omului. Schimbul de experiență constă în două părți și va lua sfârșit în luna noiembrie. Prima parte este dedicată asistenților judiciari ai Curții din Moldova, iar cea de-a doua este organizată pentru judecătorii Curții. Webinar-urile vor consta în prelegeri și în discuții privind organizarea activității ambelor curți și utilizarea metodologiei privind evaluarea limitărilor drepturilor omului. Liderul de proiect este Elīna Podzorova, consilier în cadrul Curții letone. 

Pe 12 octombrie, în prima zi a schimbului de experiență, a avut loc un webinar privind rolul Curții Constituționale în sistemul constituțional al Letoniei. Dl Kristaps Tamužs, șeful Departamentului juridic al Curții Constituționale letone, și dna Alla Spale, expert în drept constituțional, au abordat chestiuni privind organizarea activității și jurisprudența constituțională letonă. Subiectele celei de-a doua zile a proiectului (13 octombrie) au fost competența Curții Constituționale letone și organizarea completelor sale, care decid admisibilitatea cazurilor. Au mai fost discutate criteriile de admisibilitate a sesizărilor.

În următoarea etapă a proiectului vor avea loc mai multe webinar-uri privind procedurile Curții, pregătirea deciziilor, utilizarea metodelor de interpretare a normelor juridice și aplicarea normelor juridice europene și internaționale.

Curțile din Moldova și din Letonia au o istorie îndelungată de colaborare. Încă din 2019, Curtea letonă desfășoară, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe al Letoniei, un proiect privind consolidarea capacității Curții din Moldova. În 2019, în cadrul acestui proiect au fost implicați patru judecători constituționali din Moldova și asistenți judiciari.

Acest schimb de experiență este implementat cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Letoniei.

 

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid