Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Declarația privind criza constituțională din Republica Moldova a Președintelui Comisiei de la Veneția, dl Gianni Buquicchio
24.04
2021

Declarația privind criza constituțională din Republica Moldova a Președintelui Comisiei de la Veneția, dl Gianni Buquicchio

631 Accesări    

 

Sunt extrem de alarmat de situația curentă din Republica Moldova.

Fac apel la toate instituțiile statului să manifeste reținere, să inițieze un dialog și să escaladeze această situație îngrijorătoare pentru a asigura operativitatea Constituției Republicii Moldova, adică ceea de ce are nevoie poporul Republicii Moldova, în special atunci când este confruntat cu actuala criză din domeniul sănătății și din domeniul economic.

Declarația de astăzi a Parlamentului potrivit căreia nu recunoaște Avizul Curții Constituționale a Republicii Moldova din 15 aprilie 2021 și votul de neîncredere acordat în privința a trei judecători a Curții Constituționale sunt foarte îngrijorătoare.

Comisia de la Veneția a afirmat cu numeroase ocazii că ignorarea unei hotărâri a unei Curții Constituționale echivalează cu ignorarea Constituției și a puterii constituante care a atribuit competența asigurării supremației Constituției Curții Constituționale.

Parlamentul și puterea executivă trebuie să respecte rolul Curții Constituționale de „gardian al Constituției” chiar și atunci când nu sunt de acord cu o hotărâre sau când consideră că Curtea a comis o eroare.

Nu există ceva numit „vot de neîncredere acordat judecătorilor Curții Constituționale” în Constituția Republicii Moldova, așa cum s-a mai afirmat în legătură cu o încercare anterioară eșuată a Parlamentului Republicii Moldova de a institui posibilitatea revocării judecătorilor constituționali, dată fiind lipsa încrederii Parlamentului. Așa cum am mai avut ocazia să menționez în 2013, un asemenea vot de neîncredere nu vine doar într-o contradicție clară cu articolul 137 din Constituția Moldovei, ci și cu standardele europene ale justiției constituționale.

Parlamentul Republicii Moldova și-a mai revocat hotărârea din 2019 de desemnare a Președintelui Curții Constituționale. Această hotărâre nu are nicio bază în Constituție.

O hotărâre a Curții Constituționale care nemulțumește puterea legislativă sau puterea executivă nu echivalează cu un abuz de putere sau cu o decizie arbitrară. Nici votul în favoarea unei hotărârii nepopulare a Curții nu echivalează cu încălcarea jurământului depus de judecătorii constituționali. Un asemenea jurământ nu este depus în beneficiul majorității politice a zilei. Este un jurământ de apărare a Constituției, indiferent dacă acest fapt presupune dezamăgirea unei asemenea majorități.

În declarația sa de astăzi, Parlamentul a menționat că „edificarea statului de drept constituie o prioritate absolută”. Dar Parlamentului nu trebuie să ignore că independența judecătorească este un principiu fundamental al oricărei ordini juridice guvernate de preeminența dreptului. Respectarea ordinii constituționale nu poate fi invocată ca pretext pentru violarea Constituției.

Parlamentul a declarat existența unei situații de criză constituțională și politică gravă. Reiterez că acțiunile neconstituționale împotriva unei alte instituții a statului nu conduc la rezolvarea crizelor. Cultura și majoritatea democratică reclamă o reținere instituțională, bună-credință și respect reciproc între instituțiile statului.

Fac apel la Parlamentul Republicii Moldova să-și anuleze declarația și hotărârile neconstituționale și să respecte hotărârile anterioare și viitoare ale Curții Constituționale, chiar dacă nu este de acord cu acestea.”

 

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Total vizitatori: 7558271  //   Vizitatori ieri: 3463  //   azi: 1803  //   Online: 23
Acces rapid