Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Curtea a declarat inadmisibilă sesizarea nr. 50b/2020 cu privire la interpretarea articolului 1061 din Constituție
13.04
2020

Curtea a declarat inadmisibilă sesizarea nr. 50b/2020 cu privire la interpretarea articolului 1061 din Constituție

937 Accesări    

Prin Decizia nr. 40 din 13 aprilie 2020, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea nr. 50b/2020 cu privire la interpretarea articolului 1061 din Constituție, depusă de dl Sergiu Litvinenco și dna Veronica Roșca, deputați în Parlamentul Republicii Moldova.

Solicitând o interpretare din partea Curții, autorii sesizării s-au întrebat dacă angajarea răspunderii Guvernului în fața Parlamentului are loc întotdeauna prin prezența reprezentantului Guvernului în ședința plenară a Parlamentului (ședință deliberativă), indiferent dacă Parlamentul se află în sesiune ordinară sau nu.

Curtea a răspuns la această întrebare prin prisma jurisprudenței sale, în care a reținut că Constituția nu stabilește nici o excepție de la obligativitatea prezentării angajării răspunderii asupra unui proiect de lege în şedinţa plenară. Desfășurarea ședinței plenare este obligatorie și în cazul când Parlamentul nu se află în sesiune ordinară, în afara sesiunilor parlamentare procedura angajării răspunderii Guvernului fiind condiționată de convocarea unei sesiuni extraordinare sau speciale. A fortiori prezentarea proiectului de lege în ședința plenară a Parlamentului este obligatorie când Parlamentul se află în sesiune ordinară.

Ţinând cont de claritatea textului a cărui interpretare s-a cerut, de inexistența unor excepții exprese de la acesta, precum și de jurisprudenţa sa anterioară, Curtea a conchis că sesizarea dlui Sergiu Litvinenco și a dnei Veronica Roșca, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, este inadmisibilă și nu poate fi acceptată pentru examinare în fond.

Această Decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Totodată, la decizia Curţii există o opinie separată a dlor judecători Vladimir Țurcan și Eduard Ababei.

 

 

 

 

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Total vizitatori: 7578424  //   Vizitatori ieri: 4319  //   azi: 3328  //   Online: 100
Acces rapid