Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Întrevederea judecătorilor Curții Constituționale a Moldovei cu Înaltul Comisar al OSCE pentru Minoritățile Naționale
31.01
2020

Întrevederea judecătorilor Curții Constituționale a Moldovei cu Înaltul Comisar al OSCE pentru Minoritățile Naționale

702 Accesări    

Pe 30 ianuarie 2020, judecătorii Curții Constituționale a Moldovei (CC) au avut o întrevedere cu dl Lamberto Zannier, Înalt Comisar al OSCE pentru Minoritățile Naționale.

În timpul întrevederii, dl Vladimir Țurcan, Președintele CC, a informat interlocutorul său despre activitatea Curții. Potrivit Dumnealui, în contextul evenimentelor din vara anului 2019 și din perioada anterioară, care au creat o imagine negativă  Curții, actuala componență a ei, prin activitatea desfășurată în strictă conformitate cu prevederile Constituției, urmează să contribuie la restabilirea încrederii populației în această instituție. Unul din factorii de bază în atingerea acestui obiectiv îl constituie deschiderea Curții pentru societate și asigurarea unei activități transparente. Cu acest scop, la 21 ianuarie 2020, pentru prima dată CC a prezentat în mod public raportul activității sale.

Un alt aspect important al activității CC, potrivit dlui Vladimir Țurcan, îl constituie cooperarea internațională. Pentru a asigura o comunicare mai eficientă cu Curțile Constituționale din străinătate, CC a Moldovei a aderat la mai multe organizații internaționale de specialitate, iar începând cu luna mai 2020, pe parcursul a trei ani, Curtea va deține președinția în cadrul Conferinței Curților Constituționale Europene.

Referitor la subiectul respectării drepturilor și libertăților minorităților naționale din Republica Moldova, Președintele CC a informat că la ora actuală, la Curte nu a fost depusă nici o sesizare prin care să se solicite examinarea unor cazuri de încălcare a drepturilor acestei categorii de cetățeni cu excepția sesizării ce vizează Legea cu privire la funcționarea limbilor, care se află în proces de examinare.  

La rândul său, Comisarul Lamberto Zannier a menționat rolul important al Curții în procesul de realizare al reformelor democratice din Republica Moldova, menționând în context că reformele care se vor produce nu trebuie să afecteze minoritățile naționale din Republica Moldova. Totodată, înaltul oaspete a salutat buna cooperare a Curții cu organizațiile internaționale, în special cu Comisia de la Veneția.

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Total vizitatori: 7570528  //   Vizitatori ieri: 3950  //   azi: 415  //   Online: 59
Acces rapid