Prima   |  Media   |  Noutăţi | Mesajul de felicitare al Președintelui Curții Constituționale, dl Mihai Poalelungi, cu ocazia zilei Curții Constituționale
22.02
2019

Mesajul de felicitare al Președintelui Curții Constituționale, dl Mihai Poalelungi, cu ocazia zilei Curții Constituționale

1095 Accesări    

Pe data de 23 februarie, Curtea Constituțională a Republicii Moldova împlinește 24 de ani de activitate.

Concepută după modelul kelsenian al curților care efectuează controlul de constituționalitate, ea a crescut chiar în ochii noștri. Principala dovadă este jurisprudența tot mai bogată care interpretează Constituția. Este o jurisprudență care consolidează, în special, drepturile fundamentale, cea mai de preț achiziție a societății democratice.

Se spune că societatea democratică, preeminența dreptului și respectarea demnității umane sunt aspiraționale, adică sunt noțiuni de grad. Dacă această afirmație este adevărată, atunci îmi doresc o mai mare realizare, o mai bună îndeplinire, un mai pregnant atașament față de aceste valori, în Republica Moldova, așa cum ne îndeamnă filosofia Constituției noastre.

De vreme ce Constituția nu este un testament definitiv sau un contract imuabil, jurisprudența Curții îi îmbogățește, îi modifică valențele și îi precizează câmpul de acțiune, atunci când o aplică, pentru a-i demonstra efectivitatea în fața societății. Jurisprudența constituțională contribuie la menținerea caracterului de instrument viu al Constituției.

Este o zi care reprezintă un bun motiv pentru a vă îndemna să respectați și să recunoașteți importanța acestei instituții.

Cu deosebit respect,
Mihai Poalelungi
Președintele Curții constituționale

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Total vizitatori: 7281349  //   Vizitatori ieri: 2301  //   azi: 141  //   Online: 41
Acces rapid