Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Curtea Constituţională a primit colecţia de hotărâri ale Curţii Constituţionale Federale din Germania
31.01
2012

Curtea Constituţională a primit colecţia de hotărâri ale Curţii Constituţionale Federale din Germania

10455 Accesări    

Comunicat de presă
Emis de Serviciul de presă al Curţii Constituţionale
_________________________________________________________________________________________________________
31.01.2012

Curtea Constituţională a primit colecţia de hotărâri ale Curţii Constituţionale Federale din Germania

 

Curtea Constituţională a primit în dar colecţia din 128 de volume cuprinzând toate hotărârile Curţii Constituţionale Federale din Germania. Donaţia a fost făcută astăzi de către Fundaţia germană pentru Cooperare Juridică Internaţională (Fundaţia IRZ).

 

În cadrul ceremoniei de primire a donaţiei, preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a menţionat că autoritatea de jurisdicţie constituţională este implicată în toate aspectele funcţionării societăţii, activitatea acesteia fiind o reflectare în oglindă a ceea ce se întâmplă în viaţa publică. „În acest sens, Curtea Constituţională utilizează Constituţia ca instrument pentru promovarea drepturilor omului. Un alt rol important este vegherea asupra funcţionalităţii pluralismului politic. Succesul unei Curţi Constituţionale este în directă dependenţă de capacităţile intelectuale ale judecătorilor, deoarece o Curte există prin hotărârile sale. De aceea, avem interesul „egoist” de a acumula cunoştinţe şi de a emite hotărâri cât mai bune. În acest context, experienţa germană reprezintă un exemplu demn de urmat”, a menţionat Alexandru Tănase.

 

Directorul Executiv adjunct al Fundaţiei IRZ, Dr. Stefan Hülshörster, a menţionat că această donaţie este un semn al bunei colaborări între Germania şi Republica Moldova în domeniul dreptului. „Curtea Constituţională are sarcina dificilă de a fi mereu pe muchie de cuţit între drept şi politică. Dreptul şi politica nu rareori se intersectează şi, în astfel de situaţii, o curte constituţională trebuie să aibă, în procesul examinării, drept unitate de măsură Constituţia. Colecţia de hotărâri a Curţii Constituţionale Federale cu siguranţă nu va fi călăuză pentru mersul pe muchie de cuţit în Republica Moldova şi nici nu va putea oferi soluţii brevetate, dar direcţiile de dezvoltare şi conţinutul hotărârilor Curţii Constituţionale Federale vor putea oferi suport argumentativ în cazul problemelor constituţionale semnificative”, a declarat reprezentantul Fundaţiei IRZ. De asemenea, Stefan Hülshörster a exprimat disponibilitatea Fundaţiei IRZ de a acorda în continuare sprijin Republicii Moldova în consolidarea şi dezvoltarea rolului Curţii Constituţionale.

 

Prezent la eveniment, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Federale Germania în Republica Moldova, E.S. Dr. Berthold Johannes, a subliniat rolul indispensabil al Curţilor Constituţionale în viaţa statelor, precum şi supremaţiei legii ca factor politic al vieţii. „„Desigur, colecţia de hotărâri ale CC a Germaniei nu este un ghid direct pentru colegii moldoveni, dar ei pot lua ce e mai bun, ceea ce a fost stabilit de instanţa supremă jurisdicţională din Germania în cei peste 60 de ani de activitate”, a menţionat Ambasadorul.

 

Fiind mandatată de Guvernul Federal German, Fundaţia IRZ consultă şi sprijină în numeroase state din toată lumea reformele în sistemul de drept şi cel al justiţiei. Cu organele de drept din Republica Moldova există de ceva ani o colaborare foarte strânsă şi intensivă, care cuprinde, printre altele, domeniile reformei justiţiei, dreptul procesual, dreptul civil şi comercial, dreptul administrativ şi cel al contenciosului administrativ, întregul domeniul al dreptului penal, procesual penal şi sistemul penitenciar, precum şi domeniile avocaturii şi notariatului.

______________________________________________________________________________________ 

 

Adresa: A. Lăpuşneanu 28, CHIŞINĂU MD-2004, MOLDOVA
Tel.: +373 22 25-37-08
Fax.: +373 22 25-37-44, +373 22 25-37-46
Email:
curtea@constcourt.md - Şef Secretariat
presa@constcourt.md - Serviciul de presă

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Total vizitatori: 7593725  //   Vizitatori ieri: 3899  //   azi: 2803  //   Online: 23
Acces rapid