Prima   |  Media   |  Noutăţi | Controlul judiciar al hotărârilor Consiliului Superior al Procurorilor nu prezintă probleme de constituționalitate
19.04
2018

Controlul judiciar al hotărârilor Consiliului Superior al Procurorilor nu prezintă probleme de constituționalitate

2214 Accesări    

La 19 aprilie 2018, Curtea Constituţională a pronunţat o decizie de inadmisibilitate privind constituţionalitatea articolului 79 alin. (2) din Legea nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură. Acest articol stabileşte că controlul judiciar al hotărârilor Consiliului Superior al Procurorilor va fi exercitat de către completul de judecată care examinează contestaţiile împotriva hotărârilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Excepţia de neconstituţionalitate care a stat la baza acestei cauze a fost ridicată de către ex-procurorul Ivan Filimon, într-un proces pendinte la Curtea Supremă de Justiţie. Autorul excepției a susţinut că prevederile contestate presupun exercitarea unui control judiciar doar în drept al hotărârilor Consiliului Superior al Procurorilor, motiv pentru care accesul la justiţie şi dreptul la apărare al procurorilor ar fi limitate.

Curtea a menţionat însă că această concluzie a autorului nu decurge din textul clar al legii. Curtea a subliniat că pentru elucidarea problemei, interpretul legii trebuie să aibă în vedere ansamblul regulilor de interpretare, în special, regula In claris non fit interpretatio (Textele clare nu trebuie interpretate) şi regula Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus (Unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie să distingă). Curtea a menţionat că formularea textului legal contestat le acordă subiecţilor pe care îi vizează garanţiile unui proces echitabil.

Având în vedere cele menţionate, Curtea a declarat inadmisibilă sesizarea privind excepţia de neconstituţionalitate a articolului 79 alin. (2) din Legea cu privire la Procuratură.

Acest comunicat este disponibil și în limba engleză.

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Total vizitatori: 7281399  //   Vizitatori ieri: 2301  //   azi: 190  //   Online: 90
Acces rapid