Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Reuniunea preparatorie a celui de-al treilea Congres al Asociației Justiției Constituționale a Statelor din Regiunea Mării Negre și a Mării Baltice (BBCJ)
05.04
2018

Reuniunea preparatorie a celui de-al treilea Congres al Asociației Justiției Constituționale a Statelor din Regiunea Mării Negre și a Mării Baltice (BBCJ)

851 Accesări    

La 3 și 4 aprilie 2018, la Tbilisi, Georgia, a avut loc reuniunea preparatorie a celui de-al treilea Congres al Asociației Justiției Constituționale a Statelor din Regiunea Mării Negre și a Mării Baltice (BBCJ), care va avea loc la Tbilisi, pe 16 și 17 mai 2018.

În cadrul acestei reuniuni, reprezentanții actualilor membri ai BBCJ - Curțile Constituționale ale Georgiei, Lituaniei, Moldovei și Ucrainei - au adoptat o rezoluție privind admiterea Tribunalului Constituțional al Poloniei în calitate de membru al Asociației din data de 16 mai 2018, în baza cererii sale și a faptului că acesta împărtășește principiile și scopurile ei.

De asemenea, în cadrul reuniunii a fost adoptată Declarația cu privire la condamnarea agresiunii și a încălcării drepturilor omului în teritoriile ocupate ale statelor-membre ale BBCJ. Prin această Declarație, Asociația a subliniat rolul deosebit al curților constituționale privind garantarea preeminenței dreptului, rol indisolubil legat de respectarea dreptului internațional și a valorilor democratice europene. Inevitabilitatea răspunderii pentru comiterea actelor de agresiune reprezintă o condiție prealabilă esențială pentru menținerea păcii și a securității internaționale și pentru prevenirea crimelor internaționale. BBCJ și-a exprimat sprijinul ferm față de eforturile autorităților georgiene, moldovenești și ucrainene sub aspectul condamnării agresiunii și a atentatului la suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei, a Republicii Moldova și a Ucrainei, din partea Federației Ruse, precum și pentru tragerea la răspundere a celor vinovați de comiterea acestor crime.

BBCJ invită și alte instituții de jurisdicție constituțională să nu rămână indiferente față de actele de agresiune și față de crimele internaționale.

BBCJ a fost constituită în 2015, la inițiativa Curților Constituționale a Republicii Moldova și Lituaniei, și este formată din Curțile Constituționale ale Georgiei, Lituaniei, Moldovei, Ucrainei şi Poloniei. CCM a deținut președinția BBCJ de la fondare până la 31 decembrie 2016, în calitate de Curte care a inițiat Declarația de constituire a Asociației. În anul 2017 președinția BBCJ a fost deținută de Curtea Constituțională a Ucrainei, iar începând cu 1 ianuarie 2018 - de Curtea Constituțională a Georgiei.

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Total vizitatori: 7569890  //   Vizitatori ieri: 4274  //   azi: 3761  //   Online: 81
Acces rapid