Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Constituția Republicii Moldova împlinește 23 de ani
28.07
2017

Constituția Republicii Moldova împlinește 23 de ani

4963 Accesări    

Vineri, 28 iulie 2017, a fost celebrată Ziua Constituției Republicii Moldova, în cadrul unei ceremonii oficiale la Palatul Republicii, sub egida Curții Constituționale și a Parlamentului. Cu acest prilej, au rostit discursuri înalţi demnitari din Republica Moldova şi din afara ţării – Lituania, România, Georgia, Germania și Ucraina. 

Andrian Candu, Preşedintele Parlamentului în cuvântul său de salut a felicitat cetăţenii Republicii Moldova cu prilejul Zilei Constituţiei şi a declarat că „avem nevoie mai mult decât oricând de solidaritate şi unitate pentru modernizarea ţării după modelul european. În acest context, jaloanele din Constituţie ne ajută să implementăm norme noi, să intervenim pentru a apăra societatea şi statul, fără să aducem atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale.”

Tudor Panţîru, Preşedintele Curţii Constituţionale (CCM), în mesajul său de felicitare, a subliniat că Legea Supremă este produsul devenirii noastre istorice, politice şi culturale, este actul juridic care ne definește ideologia și care stabilește agenda colectivă a schimbărilor sociale și politice din societatea noastră. Aceasta este o zi care trebuie să îi îndemne pe decidenți la acțiuni concrete, întreprinse cu bună-credință și profesionalism, în beneficiul cetăţenilor.

Potrivit  Preşedintelui CCM, „în această perioadă de transformare socială şi politică pe care o parcurgem, rolul Curţii Constituţionale devine deosebit de pregnant. Ea este instituția care trebuie să vegheze la respectarea efectivă a supremației Constituției. Ea reprezintă una din instituțiile generatoare de remedii împotriva acestor obstacole și provocări. În același timp, toate instituțiile statului trebuie să asigure, deopotrivă, supremația Constituției, potrivit competențelor lor.”

Premierul Pavel Filip a declarat că Constituţia reprezintă primul reper în acțiunea publică asumată de o guvernare centrată în jurul valorilor supreme consfințite în Preambulul Legii Fundamentale. De asemenea, premierul a făcut apel către toate instituțiile statului la responsabilitate, pentru așezare la masa dialogului și pentru o cooperare proeuropeană care să servească scopurilor enunțate de Legea fundamentală.

Dainius Žalimas, Preşedintele Curţii Constituţionale a Lituaniei a remarcat valorile comune ale identităţii europene prevăzute de Constituţia şi Declaraţia de Independenţă a Lituaniei, cât şi de Constituţia şi Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, precum libertatea, demnitatea umană şi democraţia, orientarea europeană a statului. Cu prilejul aniversării Constituţiei, Dainius Žalimas a felicitat CCM pentru poziţionarea acestei instituţii ca cea mai curajoasă și europeană instituţie din Republica Moldova.

Valer Dorneanu, Preşedintele Curţii Constituţionale a României în mesajul său de felicitare și-a exprimat sentimentul de bucurie pentru faptul că CCM a fost aleasă să exercite președinția Conferinței Curților Constituționale Europene pentru perioada 2020-2023, ca o recunoaștere a independenței și calității activității acesteia, în conformitate cu standardele europene. În acest sens, înaltul demnitar din București a adus în atenția audienței hotărâri de rezonanță ale CCM, printre care Hotărârea CCM din 2013 privind interpretarea articolului 13 alin. (1) din Constituţie în coraport cu Preambul Constituţiei şi Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

Zaza Tavadze, Preşedintele Curţii Constituţionale a Georgiei a adresat un mesaj de felicitare prin intermediul Ambasadei Georgiei în RM în care a accentuat similarităţile constituţionale ale Georgiei şi Republicii Moldova – independenţa, statalitatea, preeminenţa dreptului – şi şi-a exprimat convingerea că ambele state, în pofida provocărilor, vor deveni membre ale Uniunii Europene.

Mesajul de felicitare din partea Curții Constituţionale a Ucrainei a fost rostit de Stanislav Shevchuk – judecător şi preşedinte al Comisiei Permanente pentru relaţii externe a Curţii Constituţionale a Ucrainei. În discursul său acesta a subliniat că CCM, prin activitatea sa, reprezintă un model pentru instanţa de contencios constituţional din Ucraina, referindu-se în particular, la Hotărârea CCM din 2 mai 2017 privind interpretarea art. 11 din Constituție privind neutralitatea RM.

Curtea Constituţională Federală a Germaniei a fost reprezentată de judecătorul Andreas Paulus, care a ținut un discurs la subiectul „Rolului Curţilor Constituţionale în asigurarea preeminenței dreptului şi a democraţiei.” În viziunea sa, Constituţia rămâne literă moartă, dacă nu este interpretată şi aplicată în deciziile judiciare și dacă nu este implementată de instituţiile de stat competente. În opinia judecătorului, rolul de bază al Curților Constituționale este de a exercita controlul asupra instituțiilor statului, a căror activitate este supusă legilor, inclusiv legilor constituționale. 

Potrivit dlui Paulus, loialitatea constituţională excede simpla executare a hotărârilor Curţii Constituţionale, în acest sens judecătorul venind cu exemple din practica jurisdicției constituționale din Germania. În special, acesta a adus exemple de aplicare practică a principiului inviolabilității demnității umane și a elucidat beneficiile plângerii individuale din partea cetățenilor ca oferind posibilitatea de a înţelege miza acestui remediu în protejarea drepturilor prevăzute de Constituţie.

La eveniment au fost prezenți judecătorii curenți și judecătorii în demisie ai Curții Constituționale, deputați în Parlament și membri ai Guvernului, alți înalți demnitari, reprezentanți ai misiunilor diplomatice străine, personalități în domeniul culturii și științei.

Urmare a ceremoniei oficiale, oaspeții speciali ai evenimentului au vizitat instituția Parlamentului la invitația Speakerului Candu, unde Președintele CCM - Tudor Panțîru le-a prezentat Declarația de Independență a Republicii Moldova, în calitate de semnatar al acesteia.

 

Constituția Republicii Moldova a fost adoptată la 29 iulie 1994. Similar altor state din Europa, Curtea Constituțională din Republica Moldova este unica autoritate a statului care interpretează Constituția oficial și verifică dacă legile și alte acte normative sunt în acord cu Constituția.

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Total vizitatori: 7552834  //   Vizitatori ieri: 3655  //   azi: 167  //   Online: 11
Acces rapid