Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Delegația CCM participă la Congresul Asociației de Justiție Constituțională a Statelor din Regiunea Mării Negre și Baltice
01.06
2017

Delegația CCM participă la Congresul Asociației de Justiție Constituțională a Statelor din Regiunea Mării Negre și Baltice

3389 Accesări    

În zile de 1 și 2 iunie 2017, delegația Curții Constituționale a Republicii Moldova (CCM) participă la cel de-al 2-lea Congres și la Adunarea Generală a Asociației de Justiție Constituțională a Statelor din Regiunea Mării Negre și Baltice (BBCJ) care se desfășoară în Harkiv, Ucraina. 

CCM este reprezentată de judecătorul Aurel Băieșu și judecătorul-asistent șef al CCM, Rodica Secrieru. La conferință participă, în calitate de moderator al sesiunii „Paradigma constituțională națională, principiile general recunoscute și normele dreptului internațional, dreptul comunitar și deciziile instanțelor internaționale” Președintele CCM din perioada 2011-2017, Alexandru Tănase. 

Lucrările Congresului Asociației se desfășoară sub genericul „Rolul curților constituționale în interpretarea prevederilor constituțiilor statelor în contextul principiilor general recunoscute, normelor dreptului internațional și dreptului comunitar și deciziilor instanțelor internaționale.” Participanții Congresului vin din curți constituționale și organizații internaționale din Europa și SUA. 

În prezentarea sa, judecătorul CCM Aurel Băieșu s-a axat pe subiectul suveranității statului şi ierarhiei principiilor şi normelor unanim recunoscute la nivel internaţional în jurisprudenţa constituţională. Magistratul a punctat că în jurisprudența sa CCM a statuat că practica jurisdicţională internaţională este obligatorie pentru Republica Moldova, ca stat care a aderat la Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Prin urmare, potrivit reprezentantului CCM, „într-o societate internaţională cu noi provocări, stabilitatea justiţiei constituţionale devine o axiomă în aspiraţiile democratice ale fiecărui stat.”   

Congresul va continua și vineri, 2 iunie, când va avea loc Adunarea Generală a membrilor Asociației. BBCJ a fost constituită în 2015 și este formată din Curțile Constituționale ale Georgiei, Lituaniei, Moldovei și Ucrainei. CCM a fost prima din curțile fondatoare care a deținut președinția BBCJ de la fondare până la 31 decembrie 2016, în calitate de Curte care a inițiat Declarația de constituire a acesteia. La 1 ianuarie 2017, președinția BBCJ a fost preluată de Curtea Constituțională a Ucrainei.   

Lucrările Congresului pot fi urmărite în direct.

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Total vizitatori: 7554410  //   Vizitatori ieri: 3655  //   azi: 1642  //   Online: 83
Acces rapid