Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Judecătorii CCM au participat la aniversarea a 25 de ani de la înființarea Curții Constituționale a României
31.05
2017

Judecătorii CCM au participat la aniversarea a 25 de ani de la înființarea Curții Constituționale a României

3252 Accesări    

În zilele de 24 şi 25 mai 2017, întreg corpul judecătoresc al Curții Constituționale a Republicii Moldova (CCM), în frunte cu Președintele CCM – dl Tudor Panțîru, a participat la Conferința Internațională de la București cu tema „Un sfert de secol de constituționalism”,  dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Curții Constituționale a României (CCR).

Evenimentul aniversar a reunit președinți, judecători de curți constituționale, ai altor instanțe jurisdicționale și reprezentanți ai organismelor internaționale din Europa, Asia și Statele Unite ale Americii, precum şi ai Curţii Europene a Drepturilor Omului, Curții de Justiție a Uniunii Europene și ai Comisiei de la Veneția.

În deschiderea lucrărilor, preşedintele CCR, domnul prof.univ.dr. Valer Dorneanu, a salutat participanţii la conferinţă și a punctat că CCR este arbitrul final al disputelor privind interpretarea Constituției, iar competența Curții ca unică autoritate de jurisdicţie constituţională este garantul supremației Constituției:

"Nu poate fi contestată această competență de nicio autoritate. Ea este și trebuie să rămână independentă față de orice autoritate publică, să se supună doar Constituției și Legii sale organice de funcționare".

Lucrările conferinței au cuprins prezentări la subiecte precum raportul dintre jurisdicția Curții Europene pentru Drepturile Omului, Curtea de Justiție a Uniunii Europene și Curtea Constituțională; dialogul judecătorilor într-o Europă în criză; Magna Carta și nașterea statului de drept; dar și experiența altor curți constituționale reprezentate la eveniment.

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Total vizitatori: 7548410  //   Vizitatori ieri: 3771  //   azi: 3722  //   Online: 188
Acces rapid