Categorii Categorii
Prima   |  Rezumate CEDO   |  2018 | Vasilevskiy și Bogdanov v. Rusia. Eșecul de a compensa în mod adecvat persoanele supuse unei detenții ilegale pe plan național. Încălcare
10.07
2018

Vasilevskiy și Bogdanov v. Rusia. Eșecul de a compensa în mod adecvat persoanele supuse unei detenții ilegale pe plan național. Încălcare

1008 Accesări    

Vasilevskiy și Bogdanov v. Rusia - 52241/14 și 74222/14
Hotărârea din 10.7.2018 [Secția a III-a]

Articolul 5

Articolul 5-5

Reparație

Eșecul de a compensa în mod adecvat persoanele supuse unei detenții ilegale pe plan național: încălcare

În fapt - Reclamanții s-au plâns de faptul că mărimea prejudiciului acordat de către tribunalele naționale pentru detenția lor ilegală a fost atât de redusă, încât a afectat însăși esența dreptului lor garantat de articolul 5 § 5.

În drept - Articolul 5 § 5: În esență, tribunalele naționale au constatat că dl Vasilevskiy a fost lipsit de libertate timp de un an și jumătate, din cauza unei nereguli grave și evidente, iar condamnarea ilegală a dlui Bogdanov a constituit o denegare flagrantă de justiție, care a subminat legalitatea detenției sale ulterioare. Prin urmare, articolul 5 § 5 era aplicabil.

Tribunalele naționale au încercat, cu bună-credință și în măsura posibilității lor, să aprecieze nivelul suferinței, al durerii, al anxietății sau al altor efecte dăunătoare despre care reclamații au spus că le-au suferit din cauza detenției ilegale. O asemenea apreciere ar trebui efectuată de o manieră compatibilă cu prevederile legale naționale și ar trebui să aibă în vedere standardul de trai în statul respectiv, chiar dacă această apreciere ar avea ca rezultat acordarea unor sume mai mici decât cele stabilite de Convenție în cazuri similare. Pentru cele 472 de zile în care a fost deținut ilegal, dlui Vasilevskiy i-a fost acordată suma de 3,320 EUR, iar dlui Bogdanov suma de 324 EUR pentru 119 zile petrecute astfel, adică 7 EUR și, respectiv, 2.70 EUR pe zi pentru privarea ilegală de libertate. Acest nivel al compensației nu a fost doar unul cu mult mai redus decât sumele acordate de către Curte în cauze similare, ci și disproporționat față de durata detenției lor și neînsemnat în termeni absoluți. Sumele acordate au fost atât de reduse, încât au subminat esența dreptului reclamanților la reparații.

Concluzie: încălcare (unanimitate)

Articolul 41: 5,000 EUR pentru fiecare în privința prejudiciului moral suferit.

De asemenea, cea mai potrivită formă de redresare ar fi, în principiu, redeschiderea procedurilor de reparare a prejudiciului, în cazul în care va fi solicitată, precum și o nouă apreciere a cererii reclamanților, în conformitate cu cerințele acestei prevederi și cu jurisprudența Curții. Acest fapt era posibil, din punct de vedere juridic, pe plan național.

© Această traducere îi aparține Curții Constituționale. Originalul se găsește în baza de date HUDOC. Orice preluare a textului se va face cu următoarea mențiune: „Traducerea acestui rezumat de hotărâre a fost efectuată de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova".

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid