Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Conferință CCM: „Justiția constituțională într-o societate democratică”
31.05
2017

Conferință CCM: „Justiția constituțională într-o societate democratică”

3891 Accesări    

Marți, 30 mai 2017, la Curtea Constituțională (CCM) a avut loc conferința cu genericul „Justiția Constituțională într-o societate democratică,” la care au participat actualii judecători CCM și judecătorii CCM în demisie, precum și experți din partea Uniunii Europene și experți cu experiență la Consiliul Europei. 

La deschiderea conferinței, judecătorul CCM Aurel Băieșu a salutat participanții și a adus în atenția publicului prioritatea reglementărilor internaționale în domeniul drepturilor omului. În context, judecătorul constituțional a declarat că „evenimentul de astăzi este o dovadă a atenției pe care CCM o acordă jurisprudenței europene.” 

Un mesaj de salut a fost prezentat de ex-președintele CCM din perioada 2011-2017, Alexandru Tănase. Citându-l pe prof. Rainer Arnold, potrivit căruia „esența statului de drept este constituționalismul,” Alexandru Tănase a declarat că „în esență, constituționalismul ca un pilon fundamental al statului de drept trebuie să stabilească acea limită dintre libertatea individului și interesul statului de a-și organiza activitatea.” 

În continuare, a venit cu o prezentare fostul Director General al Direcției Planificare Strategică și Afaceri Politice a Consiliului Europei, Jean-Louis Laurens. Subiectul prezentat de acesta s-a axat pe rolul presei și al ONG-urilor în jurisprudența constituțională din Franța, cu accent deosebit asupra problemelor de ordin constituțional din perspectiva recentelor alegeri prezidențiale din Franța. 

Discursuri relevante genericului conferinței au fost prezentate și de către experții echipei proiectului Uniunii Europene „Suport pentru Curtea Constituțională a Republici Moldova” – Mamuka Jgenti, Gábor Attila Tóth, precum și judecătorul în demisie al Curții Constituționale a Lituaniei, Toma Birmontienė. 

Conferința a avut loc cu sprijinul proiectului UE ”Suport pentru Curtea Constituțională a Republicii Moldova.” 

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid