Prima   |  Media   |  Noutăţi | Prevederile privind incriminarea organizării migrației ilegale, constituționale
07.02
2017

Prevederile privind incriminarea organizării migrației ilegale, constituționale

4910 Accesări    

Curtea Constituțională (CCM) a declarat constituțional art. 3621 din Codul Penal, care sancționează organizarea migraţiei ilegale cu scopul obţinerii, direct sau indirect, a unui folos financiar sau material.

În argumentarea sa, Curtea a reținut că organizarea migraţiei ilegale este o infracţiune care depășește granițele naționale. Prin instituirea sintagmei „teritoriul statului", în legislație au fost incluse acțiunile de organizare a migrației ilegale nu doar pe teritoriul Republicii Moldova, ci și la nivel transnațional. Curtea a mai precizat că este de competența instanțelor de judecată să aplice norma la circumstanțele fiecărei cauze în parte.

De asemenea, Curtea a constatat că excepția de neconstituționalitate ridicată în privința art. 424 alin. (2) și art.431 alin. (1) pct.11) din Codul de procedură penală, care se referă la modul de judecare a cauzelor în recurs, este inadmisibilă, deoarece aceste prevederi nu au consecinţe la soluţionarea cauzelor aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti în cadrul cărora au fost invocate.

Astfel, sesizările depuse de către avocații Nicoară Vasile (Sesizarea Nr.149g) și Spînu Iurie (Sesizarea 145g/2016), în cadrul unor cauze aflate pe rolul Curții de Apel, au fost respinse de către Curtea Constituțională.

Subiectul a fost examinat de către Curtea Constituţională, în următoarea componenţă: Domnul Alexandru Tănase, preşedinte și domnii Aurel Băieşu, Igor Dolea, Tudor Panțîru, Victor Popa, Veaceslav Zaporojan, judecători.

Serviciul de Presă al Curții Constituționale

Acest comunicat de presă este disponibil și în limba engleză.

 
Tel.: +373 22 25-37-08
Fax.: +373 22 25-37-46
Total vizitatori: 5762433  //   Vizitatori ieri: 4636  //   azi: 1810  //   Online: 172
Acces rapid