Prima   |  Media   |  Noutăţi | Restricţionare anulată pentru absolvenţii Institutului Naţional al Justiţiei
13.09
2011

Restricţionare anulată pentru absolvenţii Institutului Naţional al Justiţiei

6605 Accesări    

RESTRICŢIONARE ANULATĂ PENTRU ABSOLVENŢII INSTITUTULUI NAŢIONAL AL JUSTIŢIEI

În şedinţa sa din 13 septembrie 2011, Curtea Constituţională a examinat sesizarea deputatului în parlament Serghei Sîrbu pentru controlul constituţionalităţii alineatului 3 al articolului 18 din Legea privind Institutul Naţional al Justiţiei (din 08.06.2006) cu următorul conţinut:

„Absolvenţii care au promovat concursul pentru suplinirea funcţiilor de judecător, respectiv de procuror sînt obligaţi să participe la concurs timp de 3 ani după absolvirea Institutului. La expirarea acestui termen, absolventul nu mai poate participa la concurs în baza mediei generale obţinute la examenele de absolvire a Institutului”.

Autorul sesizării indică drept motiv al contestării sale limitarea mai multor drepturi constituţionale şi încălcarea principiului garantării drepturilor deja dobîndite, întrucît respectiva restricţionare „privează titularul certificatului de absolvire de efectul util al studiilor şi de posibilitatea de a-şi pune în valoare calificările obţinute”.

Curtea Constituţională a declarat neconstituţională prevederea celei de-a doua propoziţie a alineatului contestat, conţinutul primei propoziţii fiind considerat conform Constituţiei. Unul din cei cinci judecători angajaţi în proces a expus o opinie separată, care va fi publicată împreună cu hotărîrea respectivă. Totodată, Curtea urmează să expedieze Parlamentului o Adresă pentru înlăturarea unei lacune legislative depistate în procesul examinării cauzei date.

 
Tel.: +373 22 25-37-08
Fax.: +373 22 25-37-46
Total vizitatori: 6708609  //   Vizitatori ieri: 3638  //   azi: 2444  //   Online: 46
Acces rapid