Prima   |  Media   |  Noutăţi | Mesajul Președintelui Curții Constituționale, dl Alexandru Tănase, cu ocazia Zilei profesionale a juristului
19.10
2016

Mesajul Președintelui Curții Constituționale, dl Alexandru Tănase, cu ocazia Zilei profesionale a juristului

3754 Accesări    

Sărbătoarea profesională a juristului este un bun prilej de a aduce felicitări tuturor celor care profesează dreptul și care, prin activitatea lor cotidiană, contribuie la edificarea statului de drept şi permanentizarea valorilor democratice caracteristice unei societăţi moderne.

Realizarea practică a idealurilor constituționale de protecție a drepturilor fundamentale reprezintă misiunea fiecărui jurist, iar justiția constituțională este unul din instrumentele care asigură onorarea acestei misiuni.

Unul din obiectivele justiției constituționale este de a contribui la perfecționarea cadrului de protecție a drepturilor omului pe plan național. Atribuţia Curţii Constituţionale de soluţionare a excepțiilor de neconstituționalitate, ridicate de instanţele de judecată de toate nivelurile, reprezintă o evoluție efectivă a procesului de protecție a drepturilor omului.

Controlul concret pe calea excepţiei de neconstituţionalitate constituie unicul instrument prin intermediul căruia cetăţeanul are posibilitatea de a se apăra împotriva legislatorului însuşi, în cazul în care consideră că prin actele normative adoptate i-au fost încălcate drepturile constituţionale. Această cale indirectă, care permite cetăţenilor accesul la justiţia constituţională, oferă posibilitatea Curţii Constituţionale, în calitate de garant al supremaţiei Constituţiei, să exercite controlul asupra puterii legiuitoare cu privire la respectarea catalogului drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

Remarcând rolul incontestabil al juriștilor în protecția și promovarea drepturilor omului, în numele meu și al Curții Constituționale, vă urez capacitate de muncă, perseverență și inspirație în activitatea profesională. Or, după cum spunea ilustrul jurist american Oliver Wendell Holmes jr., „dreptul este suma tuturor profețiilor în legătură cu care vor statua curţile şi nimic mai preţios”.

 
Tel.: +373 22 25-37-08
Fax.: +373 22 25-37-46
Total vizitatori: 6699333  //   Vizitatori ieri: 3060  //   azi: 941  //   Online: 71
Acces rapid