Prima   |  Media   |  Noutăţi | Curtea Constituțională a Moldovei se raliază Comisiei de la Veneția și condamnă tentativa de lovitură de stat în Turcia și consecințele acesteia
21.07
2016

Curtea Constituțională a Moldovei se raliază Comisiei de la Veneția și condamnă tentativa de lovitură de stat în Turcia și consecințele acesteia

115464 Accesări    

Curtea Constituțională a Moldovei se raliază declarației Comisiei de la Veneția și își exprimă îngrijorarea profundă în legătură cu consecințele tentativei de lovitură de stat din Turcia.

Potrivit relatărilor mass-mediei din Turcia, în jur de trei mii de judecători și procurori au fot arestați și eliberați din funcții, inclusiv doi judecători ai Curții Constituționale și cinci membri ai Consiliului Suprem al Judecătorilor și Procurorilor. În această perioadă dificilă pentru Turcia, eliberările masive din funcție și arestările judecătorilor nu sunt mijloace acceptabile pentru restaurarea regimului democratic. „Ca orice cetățean, fiecare judecător are dreptul la un proces echitabil – în materie disciplinară și/sau penală – în cursul căruia să-i fie dovedită în mod corect responsabilitatea și să-i fie respectate drepturile la apărare” se menționează în declarația Președintelui Comisiei de la Veneția dl. Gianni Buquicchio. 

 

În primul rând este impetuos ca într-o societate democratică să fie respectat principiul statului de drept, adică independența judecătorească. O componentă  importantă a statului de drept o reprezintă justiţia constituţională, înfăptuită de Curtea Constituţională. Rolul Curţii Constituţionale a Turciei este esenţial pentru susținerea Statului şi a democrației, asigurând supremația Constituției și respectarea acesteia de către Stat, precum și garantând statul de drept și standardele Europene de protecție a drepturilor și libertăţilor omului. 

 
Tel.: +373 22 25-37-08
Fax.: +373 22 25-37-46
Total vizitatori: 6699234  //   Vizitatori ieri: 3060  //   azi: 844  //   Online: 95
Acces rapid