Prima   |  Media   |  Noutăţi | Elevii din sudul țării sunt interesați de activitatea Curții Constituționale
17.05
2016

Elevii din sudul țării sunt interesați de activitatea Curții Constituționale

4488 Accesări    

La 17 mai 2016, un grup de elevi din 3 școli din or.Vulcănești au vizitat CCM și au participat la ședința publică a Curții.  

 

În scopul ridicării culturii juridice și cunoștințelor generale despre Constituție a elevilor din regiunea UTA Găgăuzia, Curtea a primit în vizită un grup de elevi din 3 instituții de învățământ preuniversitar: Gimnaziul ”S. Rudenco,” Liceul Teoretic ”A. Doljnenko” cu predare în limba găgăuză și Liceul Teoretic nr. 2 cu predare în limba română.

 Elevii au participat la ședința publică a CCM, unde au avut posibilitatea să asculte pledoariile părților și pronunțarea hotărârii Curții. După ședință, elevii au avut parte de o prezentare a judecătorului în demisie al Curții Constituționale din Lituania, Prof. Dr. Toma Birmontiene, care activează în cadrul proiectului UE de susținere a CCM. Prezentarea a constituit o introducere în dreptul constituțional, precum și o retrospectivă a activității CCM. La fel, judecătorul a răspuns întrebărilor pe care elevii i le-au adresat.

La încheierea vizitei, elevii din Vulcănești au primit câte un exemplar al Constituției în format de buzunar, editată în 2016, în limbile română, rusă și găgăuză. Această ediție a Constituției se va dovedi utilă elevilor inclusiv prin faptul că are integrată și Declarația de Independență, precum și extrase din Hotărârea CCM din 5 decembrie 2013 prin care a fost recunoscut faptul că Declarația de independență are valoare constituțională și formează împreună cu Constituția ”blocul de constituționalitate” al RM.

Astfel, CCM continuă tradiția de comunicare cu instituțiile de învățământ preuniversitar, anterior fiind întreprinse vizite de către elevii din Comrat, Ungheni, Tiraspol.   

 
Tel.: +373 22 25-37-08
Fax.: +373 22 25-37-46
Total vizitatori: 6692424  //   Vizitatori ieri: 2762  //   azi: 411  //   Online: 74
Acces rapid