Prima   |  Media   |  Noutăţi | Președintele Republicii Moldova salută cooperarea dintre Curtea Constituțională şi Uniunea Europeană
14.04
2016

Președintele Republicii Moldova salută cooperarea dintre Curtea Constituțională şi Uniunea Europeană

38527 Accesări    

În data de 14 aprilie 2016, la Curtea Constituţională s-a aflat în vizită Președintele Republicii Moldova, dl Nicolae Timofti. Şeful statului a făcut cunoştinţă cu echipa de experți din cadrul proiectului UE „Suport pentru Curtea Constituțională a Republicii Moldova”, care a demarat în luna februarie curent, şi a vizitat sediul renovat al Curţii Constituţionale.

În cadrul întrevederii, Preşedintele Republicii Moldova şi-a exprimat satisfacţia în privinţa dezvoltării cooperării Curţii Constituţionale cu Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului UE „Suport pentru Curtea Constituțională a Republicii Moldova”.

Preşedintele Republicii Moldova a remarcat îmbunătăţirea, pe parcursul ultimilor ani, a condiţiilor de activitate ale Curţii, precum şi dezvoltarea jurisprudenţei constituţionale. În acest context, şeful statului a subliniat imperativul acceptării, respectării şi executării hotărârilor Curţii Constituţionale, indiferent dacă sunt sau nu pe placul cuiva. Şeful statului şi-a manifestat, în particular, aprecierea pentru hotărârea recentă, din 9 februarie curent, care a simplificat accesul cetăţenilor la Curtea Constituţională prin intermediul instanţelor de judecată (ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate). De asemenea, dl Timofti a salutat hotărârea Curţii Constituţionale care a restabilit dreptul cetăţenilor de a-şi alege preşedintele, deoarece va permite excluderea oricăror suspiciuni de jocuri obscure. „Am toată încrederea că alegerile prezidenţiale vor fi desfăşurate în corespundere cu normele democratice”, a menţionat şeful statului.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a subliniat faptul că, dincolo de schimbarea părţii materiale, cea mai importantă realizare a Curţii Constituţionale este jurisprudenţa sa. În acest sens, pe parcursul ultimilor ani a avut loc consolidarea rolului Curţii Constituţionale, atât pe cale legislativă, dar mai ales pe calea jurisprudenţei. Preşedintele Curţii a reamintit, în acest context, hotărârea Curţii Constituţionale din 14 februarie 2014, care a deschis calea controlului constituţionalităţii legilor înainte de promulgare, instrument ce permite evitarea intrării în vigoare a unei legi contrare Constituţiei. De asemenea, Alexandru Tănase a menţionat jurisprudenţa care a clarificat efectele hotărârilor Curţii Constituţionale şi modul de executare a acestora. „Cea mai importantă hotărâre este cea care a eliminat filtrele ce limitau accesul cetăţenilor la Curtea Constituţională, deoarece va permite adoptarea unor hotărâri utile pentru comunitatea judiciară, dar şi pentru întreaga societate. Datorită acestei deschideri a accesului la Curte, până la această dată a fost înregistrat deja un volum de sesizări echivalent sarcinii anuale a Curţii (majorare de 4 ori în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut)”, a specificat Preşedintele Curţii Constituţionale.

Preşedintele Republicii Moldova a vizitat şi biblioteca CCM, recent redeschisă, care este specializată în fonduri de carte în domeniul constituţional. Biblioteca CCM, care poartă numele ilustrului jurist şi om politic, Ion Pelivan, a fost suplinită cu donaţii generoase de titluri, atât în limba română, cât şi în limbile engleză, franceză şi germană, în cadrul proiectelor dezvoltate de Curtea Constituţională cu PNUD Moldova, Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Ministerul Federal pentru Europa, Integrare şi Afacerile Externe al Austriei, Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internațională (IRZ), Fundaţia Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Fundaţia Hanns Siedel, Asociaţia Curţilor Constituţionale Francofone (ACCPUF). Printre titlurile acestei preţioase colecţii sunt produse valoroase ale editurilor cu renume, cuprinzând volume din domenii în materia dreptului, cum ar fi, drept constituţional, drept european, drepturile fundamentale ale omului, dreptul electoral. Colecţia de carte vizează subiecte concrete şi înguste de drept care abordează în profunzime materii marcante domeniului de cercetare al instanţei de drept constituţional.

Proiectul UE „Suport pentru Curtea Constituțională a Republicii Moldova” (EuropeAid 136903/DH/SER/MD) a demarat în luna februarie 2016 şi va fi implementat pe parcursul a 20 de luni de către un consorțiu condus de Fundația Germană pentru Cooperare Juridică Internațională (IRZ) în cooperare cu Curtea Constituțională a Republicii Lituania și Facultatea de Drept German de la Universitatea din Varșovia. Obiectivul general al proiectului este de a accelera reforma durabilă a sectorului justiției în Moldova şi de a asigura buna funcționare a statului de drept prin consolidarea Curții Constituţionale.

 

Scopul proiectului constă în:

§  Consolidarea Curții Constituționale;

§  Îmbunătățirea procedurilor și a organizării interne a Curții Constituționale;

§  Consolidarea capacităților personalului Curții Constituționale în acordarea de sprijin pentru judecători;

§  Creșterea gradului de conștientizare al judecătorilor Curții Constituționale cu privire la diferite metode de interpretare a jurisprudenței CEDO și a instituțiilor de control constituțional din statele membre ale UE, a Comisiei de la Veneția, a Consiliului Europei, OSCE și ale altor organizații internaționale;

§  Creșterea gradului de conștientizare al publicului larg și al grupurilor-țintă vis-a-vis de mandatul și activitatea Curții Constituționale.

 

Echipa de experţi:

Dl Volkmar THEOBALD, lider de echipă, expert-cheie privind dreptul constituțional (Germania);

Prof. Dr. Toma BIRMONTIENE, expert-cheie cu privire la Curtea Constituțională (Lituania);

Prof. Dr. Gabor Attila TÓTH, expert-cheie privind jurisprudența constituțională (Ungaria);

Ambasadorul Mamuka JGENTI, LL.M, expert-cheie privind jurisprudența CEDO (Georgia).

Detalii aici.

 
Tel.: +373 22 25-37-08
Fax.: +373 22 25-37-46
Total vizitatori: 6697223  //   Vizitatori ieri: 3036  //   azi: 1969  //   Online: 44
Acces rapid