Prima   |  Media   |  Noutăţi | Validarea unor mandate de deputat
16.03
2016

Validarea unor mandate de deputat

5620 Accesări    

La 16 martie 2016 Curtea Constituţională a pronunţat hotărârea privind validarea unor mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova (Sesizarea nr.19e/2016).  


Circumstanţele cauzei

La 11 martie 2016, prin Hotărârile nr. 32 și nr. 33, Parlamentul Republicii Moldova a declarat vacante două mandate de deputat pe lista Partidului Democrat din Moldova, ca urmare a demisiei deputaților Constantin Botnari și Iurie Cazacu.

Comisia Electorală Centrală, prin Hotărârea nr. 4587 din 15 martie 2016, a luat act de vacanţa a două mandate de deputat și a înaintat Curţii Constituţionale propunerea de a declara aleşi în calitate de deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova, cu validarea mandatului, pe dna Valentina Rotaru și dl Serghei Chiseliov, candidați supleanți pe lista Partidului Democrat din Moldova.

Sesizarea a fost judecată de către Curtea Constituţională, în următoarea componenţă:

Dl Alexandru TĂNASE, preşedinte, 

Dl Aurel BĂIEŞU,

Dl Igor DOLEA,

Dl Victor POPA, judecători 

 

Concluziile Curţii 

Audiind argumentele părţilor și examinând materialele dosarului, Curtea a reținut că, în conformitate cu prevederile articolului 62 din Constituţie, Curtea Constituţională, la propunerea Comisiei Electorale Centrale, hotărăşte validarea mandatului de deputat sau nevalidarea lui în cazul încălcării legislaţiei electorale. De asemenea, potrivit articolului 69 alin. (1) din Constituţie, deputaţii intră în exerciţiul mandatului sub condiţia validării.

Curtea a menționat că la 9 decembrie 2014, prin Hotărârea nr. 29, Curtea Constituţională a confirmat rezultatele alegerilor pentru Parlamentul Republicii Moldova din 30 noiembrie 2014, cu validarea mandatelor deputaţilor aleşi, și a confirmat listele candidaților supleanți la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Astfel, dna Valentina Rotaru și dl Serghei Chiseliov se regăsesc pe lista Partidului Democrat din Moldova.

Curtea a constatat că candidaţii supleanţi, dna Valentina Rotaru și dl Serghei Chiseliov, au prezentat Comisiei Electorale Centrale declaraţiile, prin care au acceptat mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, asumându-şi obligaţia de a înlătura incompatibilităţile în termenele prevăzute de lege, iar în şedinţa plenară a Curții nu au fost stabilite circumstanţe de natură să împiedice validarea mandatului.

 

Hotărârea Curţii 

Pornind de la argumentele invocate mai sus, Curtea Constituţională i-a declarat aleși în calitate de deputați în Parlamentul Republicii Moldova, cu validarea mandatului, pe dna Valentina Rotaru și dl Serghei Chiseliov.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 
Tel.: +373 22 25-37-08
Fax.: +373 22 25-37-46
Total vizitatori: 6701285  //   Vizitatori ieri: 3060  //   azi: 2756  //   Online: 185
Acces rapid