Categorii Categorii
Prima   |  Media   |  Noutăţi | Nouă fază de cooperare a Curților Constituționale
29.10
2015

Nouă fază de cooperare a Curților Constituționale

8413 Accesări    

La inițiativa Curților Constituționale a Moldovei și a Lituaniei, a fost creată Asociația Justiției Constituționale a Statelor din Regiunea Mării Negre și Baltice (în continuare – Asociația). Aceasta deschide calea unui nou nivel de dezvoltare a cooperării dintre curțile constituționale. Declarația de fondare a Asociației a fost semnată la începutul acestei săptămâni de către președinții Curților Constituționale din Moldova,  Lituania, Georgia și Ucraina.

Alexandru Tănase, Președintele Curții Constituționale a Republicii Moldova, a subliniat că statele membre ale Asociației sunt unite prin obligația de a respecta și proteja aceleași valori democratice europene, prin istoria lor comună și prin dificultăți curente comparabile, aceasta determinând apariția noii cooperări regionale. ”Statele noastre au multe în comun. Provocările istorice similare, cu care ne-am confruntat în trecut, au revelat adevărata valoare a libertății și democrației. Astăzi, trebuie să rămânem uniți în fața noilor amenințări în adresa securităţii și valorilor constituționale. Împărtășim aceleași valori, avem aceleași aspirații și sunt sigur că vom avea și același viitor – viitorul european”, a menţionat Alexandru Tănase.

Președintele Curții Constituționale a Lituaniei, Dainius Žalimas, a menționat că Asociația a fost creată pentru ca să ridice la un alt nivel cooperarea de durată existentă între aceste curți constituționale, pentru a o instituționaliza, precum și în scopul promovării și fortificării motivației statelor partenere de a participa la activități comune. Dainius Žalimas și-a exprimat speranța că noua cooperare regională a curților constituționale va genera noi oportunități pentru comunitățile juridice din Lituania și alte state baltice, pentru a contribui și mai activ la consolidarea democrației, preeminenței dreptului și respectării drepturilor omului în statele Parteneriatului Estic. La fel, se mizează pe faptul că aceasta va duce la lansarea noilor inițiative care să asigure un sprijin consistent pentru statele Parteneriatului Estic care au optat pentru integrarea europeană.

”Acum, aceste state au nevoie de un sprijin deplin în eforturile de a menține opțiunea europeană și integritatea europeană. Provocările geopolitice și încercările de a determina aceste țări să se îndepărteze de la spațiul politic și valoric european indică spre faptul că există nevoia stringentă de consolidare a independenței Curților Constituționale a Georgiei, Moldovei și Ucrainei, precum și dimensiunea europeană în activitatea lor,” a declarat Președintele Curții Constituționale a Lituaniei. Dainius Žalimas a mai menționat faptul că această cooperare regională va oferi curților constituționale mai multe oportunități pentru a face schimb de experiență mai eficient și mai frecvent, dar și de a transpune în practică aceste experiențe.

Președintele Curții Constituționale a Georgiei, George Papuashvili, și-a exprimat încrederea că Asociația va genera un dialog și mai intens, cu și mai multă substanță, între curțile constituționale. Potrivit lui, „prin această Asociație vom coopera la un nivel superior între curțile noastre.”

Președintele Curții Constituționale a Ucrainei, Yurii Baulin, a menționat că este important și util ca țările care au optat pentru integrarea europeană să învețe de la acele țări care au implementat reușit reformele complexe în domeniul justiției.

Declarația de fondare a Asociației subliniază rolul de importanță determinantă al curților constituționale în afirmarea supremației Constituției și justiției constituționale, respectarea drepturilor omului și libertăților fundamentale, exprimând nevoia respectării independenței și suveranității statelor, precum și a integrității lor teritoriale.

Asociația are în scopurile sale inclusă și reprezentarea comună de către parteneri a intereselor curților constituționale regionale în justiție constituțională la nivel mondial, precum și în forumurile europene. Este de menționat și faptul că curțile constituționale membre ale Asociației sprijină inițiativa Curții Constituționale a Ucrainei de a condamna decizia Curții Constituționale a Federației Ruse din 19 martie 2014 care a dat curs anexării de către Rusia a teritoriului Ucrainei – Crimeea.

Asociația este deschisă spre aderarea pe viitor a altor instituții care exercită justiția constituțională.

Curtea Constituţională a Moldovei deţine preşedinţia Asociaţiei pentru următorul an.

Acest comunicat este de asemenea disponibil în limba engleză.

 
Informații sesizări.:
+373 22 25-37-20
Relații cu presa.:
+373 69349444
Acces rapid