Prima   |  Media   |  Noutăţi | Curtea Constituțională condamnă presiunea exercitată asupra judecătorilor constituționali din Georgia
29.09
2015

Curtea Constituțională condamnă presiunea exercitată asupra judecătorilor constituționali din Georgia

4544 Accesări    

Curtea Constituțională a Republicii Moldova se raliază poziției Comisiei de la Veneția și își exprimă îngrijorarea în legătură cu presiunile exercitate asupra judecătorilor Curții Constituționale din Georgia, în urma hotărârii emise la 16 septembrie 2015 în cauza Giorgi Ugulava.

O componentă importantă a statului de drept o reprezintă justiţia constituţională, înfăptuită de Curtea Constituţională. Rolul curţilor constituţionale este esenţial şi definitoriu, reprezentând un adevărat pilon de susţinere a statului şi a democraţiei, garantând egalitatea în faţa legii, libertăţile fundamentale şi drepturile omului. Totodată, curţile constituţionale contribuie la buna funcţionare a autorităţilor publice în cadrul raporturilor constituţionale de separaţie, echilibru, colaborare şi control reciproc al puterilor statului.

Independența Curții Constituționale se realizează prin mecanismele care asigură garantarea principiului independenţei judecătorilor constituționali. Potrivit acestui principiu, în activitatea sa judecătorul se supune numai legii şi conştiinţei sale. Judecătorii trebuie să beneficieze de libertate neîngrădită pentru a soluţiona cauzele imparţial, potrivit convingerilor lor şi propriului mod de interpretare a faptelor şi în conformitate cu prevederile legale.

Hotărârile instanței de jurisdicție constituțională sunt definitive și obligatorii. Totuși, acest lucru nu înseamnă că publicul nu își poate exprima opiniile cu privire la aceste hotărâri. Însă, ca garant al justiției, apare necesitatea protejării judecătorilor împotriva unor atacuri distructive, mai ales că judecătorii sunt ținuți de obligația de rezervă care-i împiedică să reacționeze într-o asemenea situație.

Acest fapt justifică includerea, printre scopurile legitime care pot restrânge libertatea de exprimare, a necesității de a garanta ”autoritatea și imparțialitatea puterii judecătorești”.

 

Curtea Constituțională din Republica Moldova își exprimă convingerea că autoritățile naționale georgiene vor întreprinde toate măsurile necesare pentru a proteja judecătorii constituționali și familiile acestora de toate acțiunile de denigrare și intimidare.

 
Tel.: +373 22 25-37-08
Fax.: +373 22 25-37-46
Total vizitatori: 6211995  //   Vizitatori ieri: 3349  //   azi: 3004  //   Online: 119
Acces rapid