Prima   |  Media   |  Noutăţi | Mesajul de felicitare al Președintelui Curții Constituționale a Lituaniei cu ocazia consemnării a 21 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova
29.07
2015

Mesajul de felicitare al Președintelui Curții Constituționale a Lituaniei cu ocazia consemnării a 21 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova

1586 Accesări    

traducere neoficială

 

Stimate Dle Președinte,

Stimați judecători și colegi,

Pe data de 29 iulie Republica Moldova consemnează 21 de la adoptarea Constituției.

Actuala Constituție a Republicii Moldova a fost adoptată la 29 iulie 1994 și după două luni a intrat în vigoare. Această Constituție a definit Republica Moldova ca fiind o republică independentă, suverană și unitară. Constituția a creat cadrul legal de guvernare a Republicii Moldova și a fondat o Curte Constituțională independentă, care este garantul supremației Constituției și joacă un rol esențial în consolidarea democrației, protejarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor Republicii Moldova.

Cred sincer că provocările istorice similare, cu care ne-am confruntat, au dezvăluit adevărata valoare a libertății și a democrației. Îmi aduc aminte că Republica Moldova a fost prima țară care a recunoscut restaurarea independenței Lituaniei, la 31 mai 1990. Susținem cu fermitate alegerea pe care a făcut-o țara dumneavoastră pentru a construi un stat european liber și democratic. Astăzi suntem uniți în fața unor noi amenințări la adresa securității și valorilor constituționale. Sunt foarte mândru că relațiile între națiunile noastre sunt din ce în ce mai puternice, cooperarea între Curțile noastre fiind deosebit de prietenoasă și fructuoasă.

Stimate Președinte, stimați colegi,

În numele judecătorilor Curții Constituționale a Lituaniei și al meu personal, vă felicit cordial cu ocazia Zilei Constituției Republicii Moldova. Vă doresc dumneavoastră și poporului Republicii Moldova o bunăstare continuă, prosperitate, curaj și perseverență în protejarea valorilor constituționale, inclusiv cursul european ca parte a identității constituționale a Republicii Moldova. Aș dori să închei scrisoarea mea cu cuvintele: “Sveikiname su Konstitucija diena!”

Vă rog să acceptați expresia înaltei mele considerații,Prof. Dainius Žalimas

 

 

Text of congratulation

 
Tel.: +373 22 25-37-08
Fax.: +373 22 25-37-46
Total vizitatori: 5789819  //   Vizitatori ieri: 4195  //   azi: 1513  //   Online: 77
Acces rapid