Prima   |  Media   |  Noutăţi | Experţi ONU interesaţi de modificarea Constituţiei
30.04
2010

Experţi ONU interesaţi de modificarea Constituţiei

10538 Accesări    

EXPERŢI  ONU INTERESAŢI DE MODIFICAREA CONSTITUŢIEI

La 30 aprilie 2010, o delegaţie de experţi ONU din Departamentul Afaceri Politice şi Oficiul Central PNUD din New York a vizitat Curtea Constituţională. Din delegaţie au făcut parte Katrin Hett, Anita  Ernstorfer, Mariu Buil-Merce şi Cristie Warren, aceştia fiind însoţiţi  de consilierul pentru drepturile omului la Oficiul Coordonatorului Rezident al ONU în Moldova Claude Cahn şi asociatul de programe în domeniul drepturilor omului şi justiţiei la PNUD Moldova Tatiana Cojocaru.

În cadrul întrevederii cu Dumitru Pulbere, preşedintele Curţii Constituţionale, oaspeţii s-au interesat de procesul avizării proiectelor de revizuire a Constituţiei depuse de deputaţi în Parlament reprezentînd majoritatea şi opoziţia parlamentară, de perspectivele soluţionării crizei  politice legate de eşuarea repetată a alegerii şefului statului.

Actualele dispute politice interminabile legate de acest subiect sînt roadele revizuirii trunchiate a Constituţiei în anul 2000, a specificat Dumitru Pulbere. Curtea Constituţională îşi face datoria în mod profesionist, recomandînd în avizele emise asupra proiectelor de legi constituţionale evitarea prevederilor ce ar putea bloca procesul guvernării democratice. Constituţia este un organism viu care necesită perfecţionare continuă, dar politizarea ei prin modificări în interesul unei sau altei guvernări ştirbeşte mult din rolul şi menirea sa, a ţinut să concretizeze preşedintele Curţii Constituţionale.

Programul aflării experţilor ONU în Moldova a inclus întrevederi şi cu lideri politici, reprezentanţi ai Parlamentului, Guvernului, Centrului pentru Drepturile Omului, societăţii civile şi ai comunităţii internaţionale acreditaţi la Chişinău. Vizita a avut drept scop oferirea  suportului în procesul de revizuire a Constituţiei.

 
Tel.: +373 22 25-37-08
Fax.: +373 22 25-37-46
Total vizitatori: 5792559  //   Vizitatori ieri: 3832  //   azi: 260  //   Online: 100
Acces rapid